Όσο περισσότερο γίνονται κατανοητές οι σχέσεις αλληλεπίδρασης μεταξύ των ανθρώπων και της μουσικής τόσο περισσότερο η επιστήμη θα πρέπει να εμβαθύνει στον τομέα της μουσικής ψυχολογίας εστιάζοντας σε θέματα που αφορούν στην ανθρώπινη βιολογική, ψυχολογική, κοινωνική και πνευματική υγεία.
Ως εκ τούτου, εξαιτίας του ότι ψυχολογία μελετά τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς και τα συναισθήματα ενός ατόμου, μιας ομάδας ή μιας δραστηριότητας, η μουσική, ως μέρος της ανθρώπινης συμπεριφοράς, αποτελεί πεδίο έρευνας και μελέτης. Μερικές από τις επιπτώσεις που έχει η ψυχολογία στη μουσική εκπαίδευση περιλαμβάνουν την κατανόηση της μουσικής ανάπτυξης ως σημαντικού παράγοντα για το σχεδιασμό του Αναλυτικού Προγράμματος αλλά και την οργάνωση της διδασκαλίας.
Γι` αυτό και ο συγκεκριμένος τόμος, φιλοξενώντας τοποθετήσεις σημαντικών επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενθαρρύνει τη διεπιστημονική σχέση του τομέα της ψυχολογίας και της μουσικής παιδαγωγικής, πυροδοτώντας μια σειρά από "αλυσιδωτές αντιδράσεις" με τη μορφή της αμφίδρομης διδασκαλίας και έμφαση στο ρόλο του περιβάλλοντος.