`Τα τελευταία χρόνια οι ελληνιστικές φιλοσοφίες, για πρώτη φορά ύστερα από 17 αιώνες, έπαψαν πλέον να αποτελούν αποκλειστικά ακαδημαϊκή ενασχόληση και αρχίζουν να ξανακερδίζουν έδαφος, διεκδικώντας το ρόλο που κατείχαν άλλοτε στην εποχή της ελεύθερης άνθισής τους: εκείνου της ζωντανής δύναμης που συμφιλιώνει τη φιλοσοφία με την καθημερινή ζωή και καθοδηγεί τους ανθρώπους στην αναζήτηση της αρετής και της προσωπικής ευτυχίας.
Σημαντική προϋπόθεση για την εξέλιξη αυτή υπήρξε το σοβαρό επιστημονικό έργο που έχει παραχθεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα από έναν εντυπωσιακό αριθμό ευρωπαίων και αμερικανών μελετητών των ελληνιστικών φιλοσοφιών. Έτσι αναγνωρίζεται η διαχρονική αξία τους, ύστερα από αιώνες άγνοιας, παραποίησης -ακόμη και διασυρμού τους`.
Ο καθηγητής R.W. Sharples, επικεφαλής του τμήματος κλασικών σπουδών του UCL (University College) του Λονδίνου, εξέδωσε τούτο το βιβλίο έχοντας διαπιστώσει μέσα από την πείρα της διδασκαλίας την ανάγκη της συστηματικής παρουσίασης των τριών ελληνιστικών σχολών σε βάση θεματολογική.
Το βιβλίο απευθύνεται σε μελετητές και πανεπιστημιακούς σπουδαστές που δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την μετα-αριστοτελική φιλοσοφία. Στόχος του, όπως γράφει ο ίδιος, είναι να αναδείξει τον ενδιαφέρον που παρουσιάζει η φιλοσοφική σκέψη της ελληνορωμαϊκής περιόδου, όχι μόνο μες στα ιστορικά πλαίσια της αρχαίας κουλτούρας στην οποία επέδρασε, μα κυρίως το ενδιαφέρον που έχει για εμάς σήμερα.
[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]