Οι χρηματοοικονομικές αγορές αποτελούν μία σημαντική κατηγορία αγορών, γιατί επιτρέπουν τη μεταφορά πλούτου σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και σε διαφορετικές πιθανές καταστάσεις της οικονομίας. Οι ιδιώτες και οι οργανισμοί βασίζονται στις χρηματοοικονομικές αγορές για την επίτευξη των στόχων τους. Οι στόχοι αυτοί μπορεί να είναι η συγκέντρωση του αναγκαίου κεφαλαίου για τη χρηματοδότηση μιας επένδυσης από μια εταιρεία, η επιλογή των περιουσιακών στοιχείων ενός χαρτοφυλακίου, έτσι ώστε αυτό να έχει τις καλύτερες δυνατές ιδιότητες με βάση διάφορα ποσοτικά κριτήρια, η εξασφάλιση απέναντι στον κίνδυνο κ.ά. Οι περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες εξυπηρετούνται και γίνονται εφικτές λόγω της ύπαρξης και της λειτουργίας των χρηματοοικονομικών αγορών. Για παράδειγμα, η σωστή λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς προϋποθέτει τη σωστή λειτουργία της χρηματοοικονομικής αγοράς, μια και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί από τις ασφαλιστικές εταιρίες για τη διαχείριση των εσόδων τους ώστε να είναι δυνατόν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους ασφαλισμένους.
Η σωστή λειτουργία του παραγωγικού τομέα προϋποθέτει την ύπαρξη και σωστή λειτουργία της χρηματοοικονομικής αγοράς, γιατί μέσω αυτής θα αντλήσουν οι επιχειρήσεις τα αναγκαία κεφάλαια για τη λειτουργία τους.
Αν κάποιος καθίσει και σκεφτεί σοβαρά, με δυσκολία θα μπορέσει να βρει έναν τομέα της οικονομικής ζωής που δεν χρειάζεται τις χρηματοοικονομικές αγορές. [...]
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]