Η εικόνα του έναστρου ουρανού είναι από τις πιο μεγαλειώδεις εικόνες της φύσεως που ξανοίγονται μπροστά μας. Κατά την ημέρα θαυμάζουμε τον ολόλαμπρο Ήλιο, που διασχίζει τον ουράνιο θόλο και μας στέλνει τόσο πλούσια το φως και τη θερμότητά του. Κατά τις ξάστερες νύχτες απολαμβάνουμε τη Σελήνη με τους απειράριθμους αστέρες, που στολίζουν με τη λάμψη τους ολόκληρο το στερέωμα.
Αυθόρμητα ένα πλήθος από ερωτήματα κατακλύζουν το νου μας:
- Τι είδους κόσμοι είναι αυτοί;
- Πόσο μακριά μας βρίσκονται;
- Πως μπορούμε να μετρήσουμε τις αποστάσεις τους;
- Πως δημιουργήθηκαν;
- Από τι είναι φτιαγμένοι;
- Ποιο είναι το παρελθόν και ποιο το μέλλον τους;
Την απάντηση στα ερωτήματα αυτά και σε τόσα άλλα έρχεται να μας δώσει το βιβλίο: `Στοιχεία Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής`, που έχουμε στα χέρια μας.
Έχει γραφεί με τόση απλότητα, όση χρειάζεται για τη γυμνασιακή ηλικία μας και για τις γνώσεις μας, ώστε να το καταλαβαίνουμε όλοι. Και εκείνοι που έχουμε μια κάποια καλύτερη επίδοση στα μαθήματα, όπως κοινώς λέμε, και εκείνοι που δεν τα πάμε και τόσο καλά.
Προσοχή μόνο στον τρόπο της μελέτης: Ας μη φροντίζουμε να αποστηθίζουμε αριθμούς, χρονολογίες, πολλά ονόματα κ.λπ. Άλλωστε και ο καθηγητής μας δεν θα επιμείνει σ` αυτά. Όμως, μια κάποια εικόνα των αριθμών αυτών, σε σύγκριση με άλλους, μερικά ονόματα σπουδαία, πρέπει να κρατάμε μόνιμα στο μυαλό μας.
Έχει καταβληθεί ιδιαίτερη προσπάθεια, ώστε οι ενότητες του βιβλίου να έχουν αλληλουχία μεταξύ τους και να προχωρούν επαγωγικά, από τα γνωστά προς στα άγνωστα, από τα κοντινότερα και εμφανέστερα προς τα μακρύτερα και αόρατα. Αλλά και αν κάποια στιγμή βρούμε κάτι το άγνωστο ας μη θορυβηθούμε. Λίγο αργότερα θα έχουμε τη διαλεύκανσή του. Αν, όμως, είμαστε βιαστικοί ας κοιτάξουμε να βρούμε τον όρο που θέλουμε στο τέλος του βιβλίου, όπου είναι το ευρετήριο, ώστε να δούμε την παράγραφο, στην οποία γίνεται ιδιαίτερος λόγος για την άγνωστη έννοια.
Με την ευκαιρία δε, ας πούμε και τούτο: θα μας ωφελήσει πάρα πολύ η συχνή χρήση του ευρετηρίου αυτού. Ακόμη και όταν προχωρήσουμε στα μαθήματα, είναι ενδεχόμενο να ξεχάσουμε μερικές βασικές έννοιες, που τις χρησιμοποιούμε συχνά. Τότε, με τη βοήθεια του ευρετηρίου ή των περιεχομένων, θα μπορούμε να τις βρούμε και να τις φρεσκάρουμε στο μυαλό μας.
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]