Ο σύγχρονος μελετητής μηχανικός χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά για την ανάλυση ακόμη και των πιο απλών φορέων προγράμματα ηλεκτρονικού υπολογιστή τα οποία βασίζονται στις μητρωικές μεθόδους ανάλυσης των κατασκευών. Άλλωστε οι αυξημένες απαιτήσεις των σύγχρονων κανονισμών καθιστούν σχεδόν αδύνατη την επίλυση των φορέων με το χέρι χρησιμοποιώντας τις κλασικές μεθόδους ανάλυσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί για την πλειοψηφία των νέων μελετητών μηχανικών ή τουλάχιστον να περιοριστεί σημαντικά η εποπτική διαίσθηση της στατικής συμπεριφοράς των φορέων που θα τους έδινε τα εφόδια να εμπιστεύονται πρώτα τον εαυτό τους και μετά τον υπολογιστή. Είναι όμως γνωστό ότι ακόμη και στην περίπτωση των καλύτερων προγραμμάτων Η/Υ η πιθανότητα μικρών ή μεγάλων λαθών είναι γενικά μεγάλη. Επομένως γίνεται όλο και περισσότερο απαραίτητη η απόκτηση της στατικής διαίσθησης η οποία επιτυγχάνεται με τη μελέτη της κλασικής στατικής. Και αυτό γιατί οι κλασικές μέθοδοι είναι κυρίως εποπτικές και βοηθούν σημαντικά τον Πολιτικό Μηχανικό να αποκτήσει την ικανότητα κατανόησης του τρόπου λειτουργίας των φορέων.
Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται τόσο οι κλασικές όσο και οι μητρωικές μέθοδοι ανάλυσης. Ειδικότερα στο πρώτο και μεγαλύτερο μέρος του αναπτύσσονται οι κλασικές μέθοδοι επίλυσης γραμμικών φορέων. Επιλέχθηκε ο όρος `γραμμικοί φορείς` σύμφωνα με την ορολογία που είχε καθιερώσει ο καθηγητής Γ. Νιτσιώτας, έναντι του επίσης χρησιμοποιούμενου όρου `ραβδωτοί φορείς`. Θα μπορούσε βέβαια να πει κανείς ότι και οι δύο όροι έχουν κάποιο μειονέκτημα. Συγκεκριμένα ο όρος `γραμμικός` χαρακτηρίζει τη μορφή του φορέα και δεν πρέπει να συγχέεται με τη (γραμμική ή μη γραμμική) μέθοδο ανάλυσης. Με ανάλογο τρόπο ο όρος `ραβδωτός` χαρακτηρίζει ομοίως τη μορφή του φορέα και όχι το είδος των δομικών στοιχείων του και επομένως δεν πρέπει να συγχέεται με φορείς αποτελούμενους αποκλειστικά από ράβδους.
Η ανάπτυξη των μεθόδων υπολογισμού συνοδεύεται από καταλλήλως επιλεγμένα παραδείγματα που βοηθούν στην εξάσκηση επίλυσης των φορέων. Τα παραδείγματα αυτά σε συνδυασμό με διάφορες παρατηρήσεις συμπληρώνουν πολλές φορές τη θεωρία και βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση της συμπεριφοράς των φορέων. [...]
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]