Αφγανιστάν. Η ιστορία του, τα τελευταία πενήντα χρόνια, μοιάζει με εκείνη της μετεμφυλιακής Ελλάδας: μια ανήμπορη χώρα στο έλεος των ξένων. Πρώτα οι Σοβιετικοί, μετά οι Ταλιμπάν, μετά η αμερικανική «σωτηρία». Οι «Σβησμένες ψυχές» είναι μια δραματική ερωτική ιστορία, με σκηνές απίστευτης εμφύλιας ωμότητας, που ταυτόχρονα επιτρέπει στον αναγνώστη να κατανοήσει τον σύγχρονο φονταμενταλισμό: ισλαμικό, αμερικανικό, ιμπεριαλιστικό.
Μια νέα Ρωσίδα, η Λάρα, φτάνει στο σπίτι του Μάρκους, ενός Άγγλου μόνιμου κάτοικου στο Αφγανιστάν, λίγο καιρό μετά την 11/9, αναζητώντας ίχνη του χαμένου αδερφού της, που υπηρέτησε επί σοβιετικής κατοχής στην περιοχή. Ο Μάρκους έχει χάσει τη γυναίκα του, την Αφγανή Κατρίνα, εδώ και μερικά χρόνια. Τη σκότωσαν οι Ταλιμπάν επειδή αντιστεκόταν στις παράλογες απαιτήσεις τους εναντίον των γυναικών. Έχει επίσης χάσει την κόρη του μαζί με το νεογέννητο παιδί της στη διάρκεια της ρωσικής κατοχής.
Άλλοι επισκέπτες προστίθενται σταδιακά στο παράξενο σπίτι του Μάρκους: δυο Αμερικανοί, ο ένας βετεράνος της CIA, ο άλλος στέλεχος των ειδικών αμερικανικών δυνάμεων, μια νεαρή Αφγανή δασκάλα κι ο νεαρός Κάζα, ένα ορφανό παιδί, θύμα του εντόπιου φονταμενταλισμού.
Με μια γραφή που αιχμαλωτίζει τις αισθήσεις και τη φαντασία με τα ανατολίτικα χρώματά της - που καταφέρνει να μεταδώσει όλη την τεταμένη ατμόσφαιρα της εν πολέμω χώρας και ταυτόχρονα όλη τη σαγήνη του άγνωστου αυτού ασιατικού πολιτισμού - με ύφος που άλλοτε καταγγέλλει τολμηρά και άλλοτε προκαλεί νηφάλια την πολιτική ηθική του αναγνώστη, ο προικισμένος Ναντίμ Ασλάμ κτίζει μια απέραντη τοιχογραφία: με τον ευγενή και ακριβή τρόπο των παλιών καλλιτεχνών της Ανατολής ζωγραφίζει δραματικές σκηνές εντοπιότητας, που περιέχουν τεράστια οικουμενική δύναμη υποχρεώνοντας τον δυτικό αναγνώστη να αναρωτηθεί σοβαρά για την έκταση της δικής του ευθύνης στον παγκόσμιο φονταμενταλισμό, ισλαμικό και αμερικανικό.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]