Η προσαρμόσιμη αρχιτεκτονική αφορά ένα ευρύ πλαίσιο εφαρμογών αρχιτεκτονικών χώρων ή κατασκευών που μπορούν να προσαρμόζουν τη μορφή ή τις λειτουργίες τους σύμφωνα με μεταβαλλόμενες και πολλές φορές μη προδιαγεγραμμένες παραμέτρους. Οι εφαρμογές αυτές που ενσωματώνουν κινητικούς οργανισμούς, τεχνολογίες υπολογιστών και συστήματα περιρρέουσας νοημοσύνης (ασύρματα δίκτυα, μικροεπεξεργαστές, αισθητήρες/συσκευές δράσης), μπορούν να τροποποιούν στοιχεία της φυσικής μορφής και της χωρικής τους διάταξης ή να αλλάζουν τη συμπεριφορά και την κατάσταση οικιακών συσκευών και μηχανισμών , συστημάτων παροχής και αρχιτεκτονικών στοιχείων, υλοποιώντας μεταβαλλόμενου και "ευφυείς" χώρους.
Η αναλυτική διερεύνηση του συγκεκριμένου πεδίου εφαρμογών που επιχειρείται στο παρόν βιβλίο, αποσκοπεί στο προσανατολίσει τον αναγνώστη, όχι μόνο γύρω από τις λειτουργικές δυνατότητες και τεχνολογικές παραμέτρους, αλλά και τις πολιτισμικές συνιστώσες της προσαρμόσιμης αρχιτεκτονικής.
Σκοπός του βιβλίου είναι τελικά να εφοδιάσει τον αναγνώστη με τα κατάλληλα εννοιολογικά εργαλεία για να κατανοήσει και να προβληματιστεί πάνω στους παράγοντες σχεδιασμού προσαρμόσιμων αρχιτεκτονικών εφαρμογών.
Περιεχόμενα:
ΜΕΡΟΣ Ι: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ
1. Κινητικές κατασκευές και προδιαγεγραμμένη ευελιξία
2. Προσαρμόσιμη αρχιτεκτονική στην μεταπολεμική πρωτοπορία
3. Προσαρμόσιμα συστήματα
4. Ευφυή περιβάλλοντα
ΜΕΡΟΣ ΙΙ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
5. Η προσαρμόσιμη αρχιτεκτονική ως "οριακό" αντικείμενο (ψυχολογική διάσταση)
6. Η προσαρμόσιμη αρχιτεκτονική ως "οριακό" αντικείμενο (πολιτισμικοί παράγοντες)
ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ: ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
7. Διάδραση και σχέσεις ανθρώπου - μηχανής
8. Από τη διάδραση στο περιβάλλον "ανοιχτών δυνατοτήτων"
9. Συμπεράσματα
Βιβλιογραφία