Η ποσοτική έρευνα ξεκινά με την υλοποίηση μιας έρευνας πεδίου και συνεχίζεται με τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων και τη δημιουργία στατιστικών μοντέλων. Το βιβλίο ορίζει βασικές έννοιες της εμπειρικής έρευνας σε αντιστοίχιση με τη στατιστική ανάλυση που ακολουθεί.
Οι ορθοί ορισμοί των κλιμάκων μέτρησης στάσεων και οι έλεγχοι της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας αποτελούν θεμελιώδη ζητήματα και στο βιβλίο αναπτύσσονται με τρόπο απλό και χειροπιαστό, επιτρέποντας
να διαφανεί πού αποσκοπούν οι έλεγχοι αυτοί και πώς επηρεάζουν τη δημιουργία στατιστικών μοντέλων ερμηνείας της συμπεριφοράς. Επίσης τονίζεται η σημασία της ορθής χρήσης βασικών εννοιών που χρησιμοποιούνται κατά την κατασκευή στατιστικών μοντέλων ερμηνείας της συμπεριφοράς, τα οποία προσαρμόζονται σε δεδομένα εμπειρικών ερευνών.
Περιγράφονται ακόμη διάφορες κατηγορίες εφαρμογών Μοντέλων Δομικών Εξισώσεων, που συναντώνται στη βιβλιογραφία μελέτης της συμπεριφοράς.
Γίνεται χρήση του Lisrel 8.80 και του PASW Statistics 18. Δίνεται στον αναγνώστη να καταλάβει πώς λειτουργούν τα Μοντέλα Δομικών Εξισώσεων, ποιες είναι οι σημαντικές εντολές του Lisrel για τον υπολογισμό των μοντέλων και ποιες οι σπουδαιότερες εφαρμογές και τεχνικές που αναφέρονται στη βιβλιογραφία.
Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί ένα κυλιόμενο παράδειγμα, το οποίο περιγράφεται σε στάδια, ανάλογα με το κεφάλαιο και την ενότητα του βιβλίου. Έτσι η θεωρία δομείται παράλληλα με το παράδειγμα και γίνεται καλύτερα αντιληπτή.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]