Πομπηία
Αναζητώντας τους χαμένους πολιτισμούς
Pompei, sulle tracce di Plinio (τίτλος πρωτοτύπου)
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-202-066-1
Άμμος, Αθήνα, 1992
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ιταλική
€ 9.64 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Σκληρόδετο
23 x 30 εκ., 55 σελ.
Περιγραφή

Η γέννηση των μεγάλων πολιτισμών μέσα από την ιστορία των πιο διάσημων πόλεων του παρελθόντος· και μαζί η ιστορία των ανθρώπων που τους δύο τελευταίους αιώνες τις έχουν ανακαλύψει φέρνοντας στο φως ερείπια και θησαυρούς.
Ένα περιπετειώδες ταξίδι στο χρόνο και στην αναζήτηση της αρχαίας πηγής της ζωής και της σκέψης του κόσμου μας. Ένα βιβλίο για παιδιά βασισμένο σε ακριβείς ιστορικές και γεωγραφικές πληροφορίες.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

- Φεβρουάριος 1748: το άροτρο ενός ναπολιτάνου χωρικού φέρνει στο φως αρχαία μπρούτζινα αντικείμενα. Έτσι ανακαλύπτεται η Πομπηία, η πόλη που καταστράφηκε από μια μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου.
- Γύρω από τα ερείπια της Πομπηίας συγκεντρώνονται αρχαιολόγοι, αυτοκράτορες, ποιητές και... δύο βασίλισσες.
- Με την τεχνική των γύψινων εκμαγείων του Γκιουζέπε Φιορέλι η Πομπηία άρχισε να ξαναζωντανεύει, δείχνοντας το μεγαλείο και την τραγωδία της.
- Η ζωή των αρχαιολόγων στην περιοχή της Πομπηίας ήταν περιπετειώδης και δύσκολη: κλοπές, βομβαρδισμοί και σεισμοί διέκοπταν κατά καιρούς την επιστημονική έρευνα. Παρ' όλα αυτά, σημαντικότατες ανακαλύψεις έγιναν εκεί.
- Πολλοί προσπάθησαν να κατακτήσουν την εύφορη γη της Πομπηίας. Οι τελευταίοι κατακτητές της ήταν οι Ρωμαίοι.
- Να η Πομπηία: μια πλούσια πόλη με δεκαπέντε χιλιάδες κατοίκους. Όποιος Ρωμαίος είχε σπίτι εκεί, ήταν τυχερός!
- Η καρδιά κάθε ρωμαϊκής πόλης, επομένως και της Πομπηίας, ήταν η Αγορά.
- Παρατηρώντας τα λουτρά της Πομπηίας, καταλαβαίνουμε πόσο εκλεπτυσμένες συνήθειες είχαν οι Ρωμαίοι και πόσο καλά γνώριζαν από τότε τις σημερινές 'ανέσεις'.
- Το Αμφιθέατρο της Πομπηίας ήταν υπέροχο. Όμως, αν και πολλά στοιχεία του ρωμαϊκού πολιτισμού μας φαίνονται θαυμαστά και οικεία, οι αγώνες των μονομάχων αποκαλύπτουν ένα κόσμο διαφορετικό από τον δικό μας.
- Τα σπίτια της Πομπηίας είχαν μεγάλους και άνετους χώρους: αίθρια, κήπους, περιστύλια, τοιχογραφίες. Φυσικά δεν υπήρχαν μόνο τα σπίτια των πλουσίων...
- Χάρη στο ήπιο κλίμα της περιοχής, οι κάτοικοι της Πομπηίας περνούσαν μεγάλο μέρος της ζωής τους στο ύπαιθρο: να γιατί τα πλούσια σπίτια είχαν πάντα ωραιότατους κήπους. Παρατηρώντας τις τοιχογραφίες που σκεπάζουν τις μάντρες των κήπων αυτών, μαθαίνουμε πολλά για τη ζωή στην Πομπηία.
- Στην Πομπηία, όπως και σε κάθε ρωμαϊκή πόλη, η ώρα του φαγητού ήταν ιερή. Ένα γεύμα κρατούσε πολλές ώρες, επομένως οι Ρωμαίοι έπρεπε να κάθονται άνετα. Έτρωγαν, λοιπόν, ξαπλωμένοι!
- Οι αρχαιολόγοι κατάφεραν σιγά σιγά να ξαναφτιάξουν τα κρεβάτια, τα έπιπλα, τις λάμπες των σπιτιών της Πομπηίας. Ένα κοινό αντικείμενο μπορεί να μας πει πολλά: μια λάμπα με ρυθμιζόμενο φως, μας διηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου που είχε τη συνήθεια του διαβάσματος.
- Ο δρόμος που ονομαζόταν 'Οδός της Αφθονίας' μας δίνει την πιο παραστατική εικόνα για τη ζωή στην Πομπηία. Εκεί βλέπουμε εργαστήρια, καπηλειά, ταβέρνες, μουσικούς, ταχυδακτυλουργούς, θεραπευτές...
- Το ψωμί και ο ρουχισμός είναι είδη πρώτης ανάγκης. Πως τα έφτιαχναν εκείνη την εποχή;
- Είναι πολύ δύσκολο να συγκρίνουμε διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Είμαστε, όμως, σίγουροι πως οι προεκλογικές εκστρατείες στην Πομπηία έμοιαζαν με τις σημερινές.
- 24 Αυγούστου του 79 μ.Χ.: τα ζώα που ζούσαν στα κτήματα της περιοχής του Βεζούβιου, έδειχναν ανήσυχα και τρομαγμένα. Το πανέμορφο αυτό βουνό, έκρυβε στα σπλάχνα του μια τρομακτική κόλαση φωτιάς.
- Τα αέρια έπνιξαν και οι στάχτες έθαψαν χιλιάδες ανθρώπους. Η ιστορία ενός από αυτούς, του συγγραφέα Πλίνιου του Πρεσβύτερου, μας είναι γνωστή.
- Η καταστροφή βρήκε την Πομπηία την ώρα που το φαγητό ψηνόταν στη φωτιά και το ψωμί στο φούρνο. Μέσα σε λίγες ώρες όλα είχαν θαφτεί κάτω από τέσσερα μέτρα στάχτης.
- Μετά την έκρηξη ο Βεζούβιος δεν ήταν πια το ίδιο βουνό. Και η Πομπηία είχε σβηστεί από το πρόσωπο της γης.
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2023-09-01 13:12:14