Πολιτιστικός χάρτης Αρκαδίας
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-244-040-7
Σειρά: Πολιτισμικοί Οδηγοί
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 4.67 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
16 x 26 εκ., 32 σελ.
Περιγραφή

ΤΟΠΙΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Με έκταση 4.419 τ.χλμ., η Αρκαδία είναι ο μεγαλύτερος νομός της Πελοποννήσου. Καταλαμβάνοντας το κεντρικό τμήμα της συνορεύει με όλους τους υπόλοιπους νομούς της χερσονήσου και ο συνολικός πληθυσμός της είναι σήμερα 105.000 κάτοικοι, κατά 50.000 μικρότερος απ` ό,τι ήταν στις αρχές του αιώνα (151.000 κατά την απογραφή του 1920).
Το ορεινό ανάγλυφο και η δυσκολία προσπέλασης της πελοποννησιακής ενδοχώρας δεν ευνόησαν τη δημιουργία μεγάλων αστικών κέντρων στην περιοχή. Η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα του νομού, η Τρίπολη, έχει μόλις 22.500 κατοίκους, ενώ ο πληθυσμός των πρωτευουσών των υπόλοιπων επαρχιών της Αρκαδίας είναι πολύ μικρότερος (Μεγαλόπολη 4.700 κάτοικοι, Λεωνίδιο 3.800 και Δημητσάνα 740).
Πριν από τη διάνοιξη του νέου αυτοκινητόδρομου Κορίνθου-Τριπόλεως, που διατρυπά με σήραγγα το βουνό Αρτεμίσιο στα βόρεια της Νεστάνης, η πρόσβαση στην Τρίπολη γινόταν μέσω Άργους-Κιβερίου, από τον φιδογυριστό δρόμο του Αχλαδόκαμπου, που ήταν και ο αρχαίος δρόμος εισόδου στην Αρκαδία. Από την περιοχή αυτή εισέρχεται στην Αρκαδία και η σιδηροδρομική γραμμή, για να διαγράψει διαδρομή 100 περίπου χλμ., περνώντας από την Τρίπολη και τη Μεγαλόπολη, πριν συνεχίσει προς τη Μεσσηνία.
Καθώς το 45% της έκτασης του νομού καταλαμβάνουν οι βοσκότοποι (θαμνώνες και ανοιχτές εκτάσεις), η κτηνοτροφία παραμένει μια ευρύτατα διαδεδομένη δραστηριότητα.
Ακολουθούν η γεωργία, με κύριες καλλιέργειες τα δημητριακά (στάρι και κτηνοτροφικά φυτά) και τα καρποφόρα δέντρα (μηλιές, αχλαδιές, κερασιές, αμυγδαλιές, καρυδιές, καστανιές και ελιές) και η δασική εκμετάλλευση στα μεγάλα δάση του Μαινάλου και του Πάρνωνα. Αξιόλογο πόρο αποτελεί και ο ορυκτός πλούτος με τους λιγνίτες της Μεγαλόπολης και τα μάρμαρα του Πάρνωνα.
Η σημαντικότερη βιομηχανική εγκατάσταση είναι το θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο της Μεγαλόπολης, που σημαδεύει και το τοπίο της μεγάλης λεκάνης. Μια ακόμη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υπάρχει στο ΒΔ άκρο του νομού, το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του Λάδωνα, ενώ οι περισσότερες βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες είναι συγκεντρωμένες στην περιφέρεια της Τρίπολης. Ωστόσο, τον σπουδαιότερο πόρο της περιοχής αποτελεί ο τουρισμός εξαιτίας των πολλών αρχαιολογικών και ιστορικών τόπων και μνημείων καθώς και των φυσικών τοπίων, που θα δούμε αναλυτικά μέσα από τις περιηγητικές διαδρομές του χάρτη. [. . .]

Τοπίο και φυσικό περιβάλλον
Ιστορικά στοιχεία
Διαδρομές
Από Τρίπολη προς Μαντινική και Γορτυνία
Από Τρίπολη προς Μεγαλοπολίτιδα
Από Τρίπολη προς Τεγεατική και Κυνουρία
Από Άστρος προς Νότια Κυνουρία
Πρώτη διαδρομή Γορτυνίας με κέντρο τη Δημητσάνα
Δεύτερη διαδρομή Γορτυνίας με κέντρο τη Δημητσάνα

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00