Στις μέρες μας τα Μέσα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας γνωρίζουν δραματικές μεταβολές που επηρεάζουν την ίδια τη φύση της ανθρώπινης επικοινωνίας και την πορεία ανάπτυξης του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος. Το βιβλίο αυτό αποσκοπεί να συμβάλει στην κατανόηση των διαδικασιών ανάπτυξης και αλλαγής της βιομηχανίας των Μέσων και του ευρύτερου επικοινωνιακού χώρου στην Ελλάδα και διεθνώς, προσεγγίζοντας τα ζητήματα από τη σκοπιά της πολιτικής οικονομίας. Έτσι, αναλύονται ένα σύνολο οικονομικών, πολιτικών και τεχνολογικών αλλαγών που κατά κύριο λόγο αφορούν:
•στην ανάδειξη μιας μικρής ομάδας γιγαντιαίων πολυεθνικών ομιλιών ΜΜΕ που παλεύουν για κυριαρχία στην παγκόσμια ροή της πληροφόρησης,
•στη διαμόρφωση μιας παγκόσμιας αγοράς στο χώρο των Μέσων που επεκτείνεται με γρήγορους ρυθμούς,
•στην επιβολή του μοντέλου της εμπορευματοποίησης ακόμα και σε κλειστά έως πρόσφατα συστήματα, όπως οι τηλεπικοινωνίες,
•στην επίδραση ριζικών τεχνολογικών αλλαγών που οδηγούν στην ψηφιοποίηση της πληροφορίας και στη δικτυακή κοινωνία, και
•στην όξυνση των ανισοτήτων που παρατηρούνται διεθνώς ως προς την πρόσβαση στην πληροφορία, στις επικοινωνιακές υποδομές και στην παραγωγή του πληροφοριακού προϊόντος.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται τα χαρακτηριστικά της ελληνικής βιομηχανίας των Μέσων με ιδιαίτερη έμφαση στις διαδικασίες αναδιάρθρωσης, που ξεκίνησαν στη δεκαετία του 1980 και βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Επίσης αναλύονται οι δύο αγορές στις οποίες απευθύνονται τα ΜΜΕ -η αγορά του περιεχομένου και η διαφημιστική αγορά- οι προτιμήσεις του αναγνωστικού και του τηλεοπτικού κοινού και οι συνθήκες ανάπτυξης της επιχειρηματικής δράσης, ιδίως στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.