Δεν θυμάμαι πόσοι φίλοι προσφέρθηκαν να γράψουν την πραγματική οικογενειακή βιογραφία. Μέχρι αυτή τη στιγμή, στη θλιβερή ιστορία της πατρίδας μας, έχουν γραφτεί πολλά, μερικά μάλιστα από ανθρώπους ξένους που ξέρουν ελάχιστα πράγματα για την οικογένεια. Όλα αυτά τα χρόνια ενημέρωνα σχετικά τον Μαντέλα, όσο βέβαια μου ήταν δυνατόν, γιατί οι επισκέψεις μου στη φυλακή κινδύνευαν να διακοπούν με μόνη την αναφορά ενός ονόματος που δεν ανήκε στην οικογένεια.
Για πολλά χρόνια ο Μαντέλα φλερτάριζε με την ιδέα να ζητήσει από έναν οικογενειακό φίλο να γράψει τη βιογραφία του.
Δεν υπήρχε καταλληλότερο πρόσωπο γι` αυτή τη δουλειά από τη Φατιμά Μέερ που, μαζί με τον άντρα της τον Ισμαήλ Μέερ, γνώριζαν τον Νέλσον από τις αρχές της δεκαετίας του `50. Ο Νέλσον δεν εξέφρασε απλώς την επιθυμία να αναλάβει η Φατιμά αυτό το έργο· της έγραψε και ζήτησε κι από μένα να την πείσω να δεχτεί, όπως και έκανα.
Η Φατιμά Μέερ ταξίδεψε στον τόπο που γεννήθηκε ο Μαντέλα και πήρε συνεντεύξεις από μέλη της οικογένειάς του. Η καθηγήτρια Μέερ έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να σκιαγραφήσει τα πρώτα εκείνα χρόνια που διαμόρφωσαν την προσωπικότητα του Μαντέλα.
Είναι ευνόητο πως η βιογραφία αυτή δεν μπορεί να είναι πλήρης· υπάρχουν πολλές σημαντικές πτυχές της ζωής του Μαντέλα στις οποίες η συγγραφέας δεν μπορεί να επεκταθεί χωρίς να εκθέσει πολλούς συμπατριώτες μας στον κίνδυνο των διώξεων και της συνεχούς ταλαιπωρίας. Υπάρχουν αφηγήσεις από τη ζωή του Μαντέλα στην παρανομία που βρίθουν από συγκλονιστικά ιστορικά ντοκουμέντα της εποχής που το ANC ξεκινούσε δυναμικά την παράνομη πορεία του.
Η καθηγήτρια Μέερ παρουσιάζει τον Μαντέλα σαν συνηθισμένο άνθρωπο, με κοινές επιθυμίες και αισθήματα, και όχι σαν έναν αρχαίο μύθο ο όποιος προκαλεί πολλές φορές τις κουραστικές ερωτήσεις: `Γιατί τα παιδιά που δεν είχαν καν γεννηθεί τον καιρό που ο Μαντέλα πήγε φυλακή αποθεώνουν αυτόν τον άνθρωπο;` `Πιστεύετε πραγματικά πως η νεολαία αυτής της χώρας θα δεχτεί για ηγέτη της έναν άνθρωπο που της είναι άγνωστος, αν αυτός αποφυλακιστεί;`
Η βιογραφία αυτή είναι γραμμένη από κοινωνιολόγο και αναλύει τους παράγοντες που κάνουν έναν άνθρωπο, έναν επιτυχημένο νεαρό δικηγόρο, να εγκαταλείψει τα πάντα για τον Αγώνα. Η ανάλυση αυτή ισχύει για όλους εκείνους που βρίσκονται στη φυλακή. Και ακόμα, μας βοηθάει να καταλάβουμε γιατί ο Σόλομον Μαχλάνγκου, ένα παιδί εικοσιενός χρόνων, ανεβαίνει στην αγχόνη τραγουδώντας περήφανα, και γιατί πέθανε ο Στηβ Μπίκο. Εξηγεί γιατί η αυτοθυσία όλων αυτών των ανθρώπων, ανδρών και γυναικών, άντεξε στη σκληρή δοκιμασία του χρόνου.
Η Φατιμά Μέερ δεν είναι απλώς αυτόπτης μάρτυρας της ιστορίας· έχει συμβάλει και προσωπικά σ` αυτόν τον Αγώνα. Η ανεξαρτησία του μυαλού της έχει ορισμένες φορές παρεξηγηθεί, και μάλιστα εσκεμμένα, από εκείνους που έχουν διαφορετική ιδεολογία από τη δική μας. Εμείς παραμένουμε ενωμένοι στον αγώνα μας για τη δικαιοσύνη, την ατομική ελευθερία και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]