Ένα από τα κύρια ζητήματα που αναδεικνύονται στην παρούσα φάση της παγκοσμιοποίησης είναι η εμμονή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, και η επίταση των κοινωνικών ανισοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο βιβλίο αυτό αναλύονται τα συγκεκριμένα φαινόμενα και, για πρώτη φορά στη διεθνή βιβλιογραφία, παρουσιάζονται συγκριτικά οι ιδεολογικές προσεγγίσεις και οι προτάσεις πολιτικής δύο διεθνών οργανισμών - της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία, υιοθετώντας τη νεοφιλελεύθερη προσέγγιση, εμμένει στο δόγμα ότι η ανάπτυξη θα εξαλείψει τη φτώχεια, και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, φορέα των απόψεων της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζεται επίσης ο διεθνής διάλογος για τη σχέση της παγκοσμιοποίησης και της διεθνούς κοινωνικής πολιτικής, καθώς και η επιστημονική συζήτηση για τους όρους «φτώχεια» και «κοινωνικός αποκλεισμός». Βασικό συμπέρασμά του είναι ότι η προσέγγιση της κοινωνικής δικαιοσύνης, η επαναβεβαίωση της κρατικής παρέμβασης στην κοινωνική προστασία και ο καθορισμός ενός βασικού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου διαβίωσης αποτελούν απαραίτητα μέσα για έναν κόσμο ελεύθερο από τη φτώχεια.
Το βιβλίο συνιστά ένα απαραίτητο βοήθημα για τους μελετητές της κοινωνικής πολιτικής, των διεθνών οργανισμών, καθώς και των φαινομένων της παγκοσμιοποίησης και της σχέσης της με την ανισότητα και τη φτώχεια.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]