Η απορύθμιση των εθνικών αγορών και η εντεινόμενη διεθνοποίηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, καθιστούν αδύνατη την αποτελεσματική εποπτεία της Παγκόσμιας Οικονομίας από μία μόνον χώρα. Ο διεθνής συντονισμός των οικονομικών πολιτικών μπορεί να μειώσει τις αρνητικές εκροές των ασύμμετρων οικονομικών διαταραχών και να περιορίσει την πιθανότητα ανάπτυξης αλληλοσυγκρουόμενων Εθνικών μακροοικονομικών πολιτικών.
Η παρούσα μελέτη επιχειρεί την κριτική αξιολόγηση ενός μη-θεσμοποιημένου σχήματος διεθνούς οικονομικής συνεργασίας που είναι η ομάδα των οκτώ πιο αναπτυγμένων κρατών. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου αναλύεται το θεωρητικό υπόβαθρο λειτουργίας των διεθνών οικονομικών καθεστώτων καθώς και οι παράγοντες που ωθούν στην διακρατική οικονομική συνεργασία. Στο δεύτερο μέρος, εξετάζεται η δράση της ομάδας των οκτώ στις διεθνείς νομισματικές σχέσεις και στην διεθνή οικονομική ανάπτυξη.
Το βιβλίο απευθύνεται σε σπουδαστές και σε φοιτητές των κοινωνικών επιστημών, όπως και σε όλους τους ενδιαφερόμενους για θέματα διεθνών οικονομικών σχέσεων και διεθνούς οικονομικής ανάπτυξης.