Ορμόνες
Οργανική φαρμακευτική χημεία
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-8065-56-7
Ζυγός, Θεσσαλονίκη, 2006
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 40.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 838 γρ., 406 σελ.
Περιγραφή

Η έλλειψη συγγράμματος για τις ορμόνες ώθησε στην εκπόνηση των αντίστοίχων σημειώσεων, που τώρα μετεξελίσσονται σε βιβλίο, το οποίο γίνεται για να βοηθήσει το φοιτητή της φαρμακευτικής στην κατά το δυνατό αρτιότερη κατάρτιση του στην χημεία των ορμονών.
Οι τελευταίες δύο δεκαετίες είναι περίοδος πολυάριθμων μελετών στον τομέα της χημείας και βιοχημείας των ορμονών, του μηχανισμού δράσης τους και της επίδρασης τους στη λειτουργία διαφόρων οργάνων και συστημάτων.
Η επίδραση του ενδοκρινικού, για την ακρίβεια νευροενδοκρινικού συστήματος στη δράση των καρδιαγγειακών παθήσεων είναι μεγάλη. Η συχνότητα εμφάνισης αυτών (παθήσεων ) επιβάλλει την μελέτη όχι μόνο του ρόλου των ορμονών στην παθογέννεση της αρτηριοσκλήρωσης, υπέρτασης και άλλων παθήσεων αλλά και τη δυνατότητα χρήσης των ορμονών και των αναλόγων τους στην πρόληψη και θεραπεία αυτών των παθήσεων. π. χ ανάμεσα στις αιτίες, υπεύθυνες για την εμφάνιση της υπέρτασης συγκεκριμένη θέση κατέχει η διαταραχή της έκκρισης των ορμονών των επινεφριδίων: μυελού (κατεχολαμίνες) και φλοιού (κυρίως ορυκτο- κορτικοειδή) .
Με τα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτή η σημασία της σωστής εκπαίδευσης και ενημέρωσης των φαρμακοποιών στο αντικείμενο της χημείας των ορμονών.
Όπως θα φανεί από τη μελέτη του βιβλίου αυτού η χημεία των ορμονών είναι ,ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Φαρμακευτικής Χημείας και επομένως, προϋποθέτει γνώσεις και συγγενών αντικειμένων όπως οργανικής χημείας, βιοχημείας, φαρμακολογίας κλπ.
.Το βιβλίο περιλαμβάνει τις ορμόνες-αμινοξέα και τις συγγενείς ενώσεις, τις ορμόνες του μυελού και του φλοιού των επινεφριδίων, που είναι στεροειδείς ορμόνες και χωρίζονται σε α) κορτικοειδή και β) γεννητικές ορμόνες. Οι τελευταίες με τη σειρά τους χωρίζονται σε ανδρογενείς ορμόνες καθώς οιστρογόνα και οι- στρογενείς ορμόνες. Και τέλος περιλαμβάνει το κεφάλαιο, που αναφέρεται στις ορμόνες-πεπτίδια (ινσουλίνη, θυροειδίνη, καλσιτονίνη).
Για την ύλη του βιβλίου αυτού έγινε επιλογή από ξένα συγγράμματα, άρθρα επισκόπησης και τρέχουσας βιβλιογραφίας, που αναφέρονται στο τέλος.
Η πρώτη αυτή έκδοση, όπως εμφανίζεται σήμερα είναι δυνατόν να παρουσιάζει ατέλειες, λάθη και τυπογραφικές αβλεψίες.
Θα αισθανθώ μεγάλη χαρά αν οι αναγνώστες του βιβλίου μου υποδείξουν τα τυχόν λάθη. Επίσης θα δεχθώ κάθε εποικοδομητική κριτική, που θα μπορούσε να βελτιώσει το βιβλίο αυτό.


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-07-30 15:13:28