Το βιβλίο αυτό -που αποτελεί μια εισαγωγή στη νέα γνωστική περιοχή της οικο-περιβαλλοντικής ψυχολογίας- συγκροτείται από 3 μέρη.
Το πρώτο μέρος αναφέρεται -περιεκτικά- στις πτυχές εκείνες των θεωριών συμπεριφοράς και μάθησης που βοηθούν στην κατανόηση της σύγχρονης οικο-περιβαλλοντικής ψυχολογίας, προβληματικής και εκπαίδευσης. Έτσι οι εκφάνσεις αυτές των ψυχολογικών θεωριών συμπεριφοράς και μάθησης, που σχετίζονται με τις οικο-περιβαλλοντικές τάσεις, στάσεις, αντιλήψεις και συμπεριφορές, αποτελούν πλαίσιο αναφοράς για τη νεοφανή πολυ-επιστημονική περιοχή της οικο-περιβαλλοντικής ψυχολογίας. Η συνθετική, ως προς τη δομή της, πολυ-επιστημονική αυτή περιοχή, στηρίζει και προβάλλει, μεθοδολογικά, τα επιτεύγματα της, με τα εννοιολογικά εργαλεία της αλληλεξάρτησης, της ολότητας και της διεπιστημονικότητας.
Το δεύτερο και τρίτο μέρος του βιβλίου, στηριγμένο στη λειτουργία της οικο-περιβαλλοντικής ψυχολογίας σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο διερεύνησης, επιχειρεί να απαντήσει στα κρίσιμα ζητήματα και προβλήματα που θέτει η πολύπλευρη κρίση των αμφίδρομων και αλληλεπηρεαζόμενων σχέσεων φύσης - ανθρώπου - κοινωνίας. (...)
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]