Στο βιβλίο αυτό εξετάζεται ο σημαντικός ρόλος της οικογένειας στη σχολική και κατ` επέκταση στην κοινωνική ένταξη των παιδιών με ιδιαίτερες δυσκολίες. Τα δύο αυτά ζητήματα, ο ρόλος της οικογένειας και η σχολική ένταξη, αντιμετωπίζονται ως οι δύο βασικές συνιστώσες της ψυχοκοινωνικής εξέλιξης των συγκεκριμένων παιδιών.
Είναι σημαντικό το γεγονός ότι κατατίθενται οι απόψεις και οι εμπειρίες ειδικών (πανεπιστημιακών, ερευνητών, επαγγελματιών της ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικών) από διάφορες χώρες του κόσμου (Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία, Βέλγιο, ΗΠΑ, Ισραήλ) σχετικά με διαφορετικές περιπτώσεις παιδιών με ιδιαιτερότητες (σωματικές αναπηρίες, εγκεφαλική παράλυση, σύνδρομο Down, προβλήματα συμπεριφοράς, συναισθηματικά προβλήματα, δυσκολίες μάθησης, ΔΕΠ-Υ κ.λπ.).
Κοινό σημείο στις ποικίλες θεωρίες αλλά και πρακτικές ένταξης (που αφορούν εξειδικευμένες παρεμβάσεις και πιλοτικά προγράμματα) αποτελεί η επιδίωξη ενός κοινωνικού μοντέλου το οποίο θέτει στο επίκεντρο των παρεμβάσεων το ίδιο το παιδί, με στόχο την ανάδειξη και την αξιοποίηση των ίδιων δυνατοτήτων και δυναμικών του μέσα από εκπαιδευτικά, ψυχολογικά και κοινωνικά περιβάλλοντα, και με απώτερο σκοπό την αυτόνομη πορεία του.
Το βιβλίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και ειδικούς που ασχολούνται με τις συγκεκριμένες ομάδες παιδιών, σε γονείς που έχουν παιδιά με ιδιαίτερες δυσκολίες, και σε φοιτητές ανάλογων τμημάτων.