Αν οι σημερινοί φιλόσοφοι αντιμετωπίζουν την αδιαφορία - δηλαδή την αντι-φιλοσοφική στάση - των πολλών, οι αρχαίοι φιλόσοφοι είχαν να αντιμετωπίσουν κάτι ακόμη πιο ανυπόφορο: τους Σκεπτικούς.
Εκτός και αν ήταν Σκεπτικοί οι ίδιοι.
Σήμερα, η Πρόκληση των αρχαίων Σκεπτικών συναντά το πρωτοφανές ενδιαφέρον των ερευνητών και των μελετητών της διεθνούς φιλοσοφικής / πανεπιστημιακής κοινότητας, και έχει πυροδοτήσει έναν διάλογο που - ιδιαίτερα από το 1980 και μετά - απόκτησε ένταση και πυκνότητα, έναν γόνιμο διάλογο βασισμένο στα αρχαία κείμενα - πηγές και στις σύγχρονες κριτικές ερμηνείες τους.
Και αυτό διότι η Πρόκληση των αρχαίων Σκεπτικών κατευθύνεται προς κάθε φιλοσοφικό, ιδεολογικό, θρησκευτικό ή επιστημονικό δόγμα ή άποψη ή θεωρία, και απαιτεί καθαρές απαντήσεις. Επόμενο είναι, λοιπόν, οι αρχαίοι Σκεπτικοί να απασχολούν τους σημερινούς μελετητές περισσότερο από κάθε άλλη σχολή της αρχαιότητας.
Κάποιοι μπορεί να νομίζουν πως η δυτική φιλοσοφία δεν είναι παρά ένα σύνολο `υποσημειώσεων στον Πλάτωνα`. Όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που ομολογούν ότι η σύγχρονη σκέψη εγκαινιάστηκε όταν για πρώτη φορά στη Δύση βγήκαν στο φως, τον 16ο αιώνα, τα έργα των αρχαίων Ελλήνων Σκεπτικών.
Στο βιβλίο υπάρχουν συγκεντρωμένα τα απαραίτητα εργαλεία της έρευνας για τον αναγνώστη που για πρώτη φορά καταπιάνεται με τους αρχαίους Σκεπτικούς: τα αρχαία κείμενα-πηγές της Σκεπτικής κατεύθυνσης (πολλά εκδίδονται για πρώτη φορά στα νέα ελληνικά), μία εκτενής Εισαγωγή στον κλασικό Σκεπτικισμό, ερμηνευτικά σχόλια, πραγματολογικές σημειώσεις και γλωσσάρια φιλοσοφικών όρων και ονομάτων.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]