Ποια είναι η ιδιαίτερη συμβολή του Συνεδρίου και του τόμου αυτού στη μελέτη του ποιητή και του έργου του; Τα «Πρακτικά» περιλαμβάνουν 45 από τις ανακοινώσεις του Συνεδρίου, αριθμό που υπερβαίνει κάθε άλλη συγκεντρωτική έκδοση. Ο όγκος αυτός συνδυάζεται με ορισμένα χαρακτηριστικά, που ορίζουν την αξία και τη μοναδικότητα αυτής της έκδοσης. Πρώτα απ` όλα, πρόκειται για μελέτες ειδικών, βασισμένες σε συστηματική ενασχόληση με το έργο του ποιητή. Οι εισηγητές είναι, στη μέγιστη πλειοψηφία τους, νεοελληνιστές πανεπιστημιακοί κι ανάμεσά τους η νέα γενιά ερευνητών έχει σημαντική εκπροσώπηση. Έτσι οι ανακοινώσεις που δημοσιεύονται παρουσιάζουν κατά κανόνα πορίσματα ερευνών. Και, κατά συνέπεια, αντιπροσωπεύουν αξιόπιστα το σημερινό στάδιο των νεοελληνικών σπουδών από άποψη θεωρητικής προβληματικής, μεθοδολογίας, αναλυτικής πρακτικής, ερμηνευτικών τάσεων, θεματικής και επιστημονικών αποτελεσμάτων. Και η αντιπροσωπευτικότητα αυτή καλύπτει ικανοποιητικά τη διεθνή εικόνα των σπουδών που έχουν ως αντικείμενο το έργο του ποιητή.
Η θεματική του Συνεδρίου ορίζεται από τους ακόλουθους άξονες: 1. Οι ελληνικές πολιτισμικές αξίες στην ποίηση του Ελύτη και η σημαντική του.
2. Υπερρεαλιστική γραφή και διακειμενικές σχέσεις.
3. Οι διακειμενικές σχέσεις της ποίησης του Ελύτη με την ελληνική παράδοση.
4. Ερμηνευτικές προσεγγίσεις στο έργο του Ελύτη.
5. Προβλήματα ποιητικής και μυθοπλασίας.
6. Η πρόσληψη του ποιητικού έργου του Ελύτη στο εξωτερικό και την Ελλάδα.
Αλλά η μοναδικότητα του Συνεδρίου βρίσκεται αλλού. Ο κύριος άξονας της θεματικής του είναι η σχέση του Ελύτη και του έργου του με τις διαχρονικές αξίες του ελληνισμού. Κι αυτό όχι γενικά και θεωρητικά, μα σε συνάρτηση με τη συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία, που ορίζεται από τη διεθνοποίηση της κοινωνίας και τις συνέπειές της: την προτεραιότητα των οικονομικών έναντι των πολιτισμικών κριτηρίων και την εγκαθίδρυση μιας «νέας τάξης» στον κόσμο. Σ` αυτή την κρίσιμη φάση της ανθρώπινης ιστορίας, όπου επικρατεί μια πρωτοφανής σύγχυση αξιών, ο διάλογος με τον ποιητή, έναν από τους αυθεντικότερους φορείς της ελληνικής πολιτισμικής παράδοσης, αποτελεί μια σπουδή αυτογνωσίας εξαιρετικά επίκαιρης στους δύσκολους καιρούς που περνούμε.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]