Η διπλωματική εργασία που εκπονείται από τους τελειόφοιτους του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης αποτελεί μια καθαρά επιστημονική εργασία. Συγκροτεί ένα έργο το οποίο αναπαράγει και καλλιεργεί τη γνώση, ενώ ταυτόχρονα μέσα από τη μελέτη και την έρευνα προβάλλει νέα στοιχεία με απώτερο σκοπό τη βελτίωση και προαγωγή της αθλητικής επιστήμης.
Σύμφωνα με την καθιερωμένη επιστημονική δεοντολογία μια τέτοια εργασία οφείλει να ακολουθεί κάποιο συγκεκριμένο πρότυπο, να υπακούει σε ορισμένους κανόνες και να έχει μια προκαθορισμένη δομή. Παρόλο που η δομή των εργασιών, οι οποίες εκπονούνται σε διάφορα επιστημονικά ιδρύματα, παρουσιάζει μια ομοιογένεια με ελάχιστες γενικές αποκλίσεις, υπάρχουν ωστόσο τυπικές και διαδικαστικές λεπτομέρειες που προσδιορίζουν τη δομή και τη σαφήνεια μιας εργασίας και καθορίζονται από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του κάθε ιδρύματος.
Η ημερομηνία υποβολής του θέματος, η συνεργασία μεταξύ φοιτητή και καθηγητή, ο ρόλος του επιβλέποντα καθηγητή καθώς επίσης και η κατάθεση και αξιολόγηση μιας ολοκληρωμένης εργασίας ανήκουν στις αρμοδιότητες του Τμήματος. Επιπλέον, το Τμήμα οφείλει να καθορίσει ένα κοινό και ομοιογενή τρόπο παρουσίασης των διπλωματικών εργασιών, προτρέποντας το φοιτητή να δημιουργήσει ένα πόνημα, το οποίο πρέπει να προσεγγίζει το τέλειο.
Στις επόμενες σελίδες αυτού του βιβλίου ο φοιτητής θα βρει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη συγγραφή της διπλωματικής εργασίας.
Το πρώτο μέρος των οδηγιών ενημερώνει για το σωστό προσανατολισμό του φοιτητή. Επίσης, καλύπτει διεξοδικά την τυπική διαδικασία και αναφέρει ορισμένες λεπτομέρειες τις οποίες πρέπει να γνωρίζει, ο υποψήφιος μιας διπλωματικής εργασίας. Το δεύτερο μέρος, αναλύει τη δομή της εργασίας και δίνονται οδηγίες για την παρουσίασή της. Το τρίτο μέρος προσπαθεί να θίξει μέσα σε λίγες γραμμές το τεράστιο θέμα του ύφους και της διάρθρωσης της διπλωματικής εργασίας ενώ το τέταρτο μέρος περιγράφει τους διαδικαστικούς κανονισμούς συγγραφής της. Τέλος το παράρτημα παρουσιάζει τα έντυπα που θα χρησιμοποιήσει ο φοιτητής, υποδείγματα πινάκων και σχημάτων καθώς και οδηγίες αναζήτησης βιβλιογραφίας για την εκπόνηση μιας επιστημονικής εργασίας.
Πριν αρχίσουμε όμως τη διαδικασία, ας δούμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε το βιβλίο αυτό. Πρώτα από όλα χρειάζεται μια απλή ανάγνωση. Κατόπιν, ανοίγουμε και διαβάζουμε μόνο το κατάλληλο σημείο ή συμβουλευόμαστε το κομμάτι εκείνο που χρειαζόμαστε. Όσο προχωρούμε, τόσο θα διαπιστώνουμε το πόσο μπορεί να βοηθήσει και να βελτιώσει την εργασία μας το μικρό αυτό βιβλίο.
Ο `Οδηγός για τη Συγγραφή Διπλωματικών Εργασιών` αποσκοπεί στο να βοηθήσει τον τελειόφοιτο να ξεπεράσει τα όρια της απόδοσής του, ώστε με την αποχώρησή του από το Πανεπιστήμιο, να αφήσει στη βιβλιοθήκη του Τμήματος ένα έργο χρήσιμο για τους συναδέλφους του.
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]