Ο ρινόκερος
Rhinoceros (τίτλος πρωτοτύπου)
Εξώφυλλο/εικαστικό: Πανώριος, Μάκης 1935-2023
Επιμέλεια κειμένου: Λάζου - Πορτολομαίου, Μαρία
Επιμέλεια σειράς: Λάζου - Πορτολομαίου, Μαρία
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-248-596-5
Εκδόσεις Δωδώνη, Αθήνα, 1992
1η έκδ. || Πλήρης
Σειρά: Παγκόσμιο Θέατρο · 115
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γαλλικά
€ 12.72 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 198 σελ.
Περιγραφή

Ο Ρινόκερος, αναμφισβήτητα, είναι έργο αντιναζιστικό. Κυρίως όμως είναι ένα έργο που αντιτίθεται σε κάθε μαζική υστερία, σε κάθε επιδημία που κρύβεται κάτω από την καλύπτρα της λογικής και των ιδεών, αλλά δεν παύει να είναι κοινωνική αρρώστια, της οποίας οι ιδεολογίες, στην πραγματικότητα, είναι το άλλοθι.

Αν διαπιστώσουμε ότι η ιστορία παραλογίζεται, αν η παραπληροφόρηση της κάθε προπαγάνδας υπάρχει για να καλύπτει τις αντιφάσεις ανάμεσα στα γεγονότα και τις ιδεολογίες που υποστηρίζει, αν καταφέρουμε να ρίξουμε ένα καθάριο βλέμμα στην επικαιρότητα, αυτό φτάνει για να μας εμποδίσει να υποκύψουμε στην παράλογη «λογική» και στα ψέματα που μας σερβίρουν, για να γλιτώσουμε από κάθε ίλιγγο. 

Τρίπρακτη τραγικοκωμωδία με 17 πρόσωπα: 11 άντρες και 6 γυναίκες, επίσης πολλά κεφάλια ρινόκερων

ΠΡΟΣΩΠΑ
Νοικοκυρά
Μπακάλισσα
Ζαν
Μπερανζέ
Γκαρσόνα
Μπακάλης
Γεράκος
Σοφολογιότατος
Καφετζής
Ντέζη
Κος Παπιγιόν
Ντιντάρ
Μποτάρ
Κα Βοδάρ
Πυροσβέστης
Κος Ζαν
Η γυναίκα του κου Ζαν

Αντρικός μονόλογος: σελ. 194-198 (ΜΠΕΡΑΝΖΕ)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Γράφω ή το γράφειν
Ο Ιονέσκο για το «Ρινόκερο»
Οι κριτικοί για το «Ρινόκερο»
Ο Ιονέσκο δεν είναι χωρίς όπλα, ο Ανταμόφ και ο Αριστοτέλης
Ο «ΡΙΝΟΚΕΡΟΣ»

Δεν θα συνθηκολογήσω. Δεν θα γίνω σαν και σας”  φωνάζει ο ήρωας του Ρινόκερου μπροστά στον πειρασμό του κομφορμισμού.Αλλά δυστυχώς ο συγγραφέας του δεν κατάφερε να το αποφύγει. Θα εξηγηθούμε. Ήταν εύλογο και δίκαιο, μαζί με ολόκληρο το Παρίσι, να τον χρίσουμε αληθινό ποιητή και πατέρα της φαλακρής τραγουδίστριας. Αλλά, ένας ένθερμος υποστηρικτής του σκοταδισμού, έχει το δικαίωμα να τον κατηγορήσει ότι, αφού ανακάλυψε το παράξενο του καθημερινού παραλόγου, ο Ιονέσκο βυθίστηκε και ο ίδιος στην πορεία του μέσα σε αυτό, όπως και στον συμβολισμό που ο ίδιος διακηρύττει ότι τον απεχθανόταν.

Μπ. Πουαρό – Ντελπές / Le Monde 1-1-1960 

Καταρχήν, δεν απορρίπτω παράλογες ιστορίες, φτάνει μόνο να είναι σύντομες. Ανάμεσα στους ανθρώπους που μελετάνε τα φαινόμενα τη διαταραχής του πνεύματος, υπάρχουν αρκετοί που τους αρέσει η φαιδρή τους πλευρά και τη συμπληρώνουν με χιούμορ.

Ο Ευγένιος Ιονέσκο δεν διστάζει να μας βαραίνει με ατέλειωτη θλίψη για τρεις ώρες, που μου φάνηκαν πιο μεγάλες σε διάρκεια από τρεις καλοκαιρινές νύχτες −ή πιο σωστά τρεις χειμωνιάτικες−, αλλά έχει την ικανότητα αρκετές φορές να μας κάνει να γελάμε.

Τις άλλες στιγμές πειραματίζεται, με όλες του τις δυνάμεις, σε έναν συστηματικό παραλογισμό. Γεύεται την ανισορροπία με μια ολοφάνερη ευφορία. Περιπλανιέται στην τύχη, και βυθίζεται ηδονικά στις απέραντες πεδιάδες του αλλόκοτου παράλογου.

Όλα αυτά δεν θα ήταν και τόσο σοβαρά, αν ο κύριος Ιονέσκο δεν προσπαθούσε, πάνω από όλα τα άλλα, να σκεφτεί. Αλίμονο, σκέφτεται! Μας το αποδεικνύει το σημείωμα που υπάρχει στο πρόγραμμα, το όποιο κλείνει και ως σχήμα και ως σκέψη με μια οριστική και αρκετά δυνατή διαβεβαίωση. «Κάθε προσπάθεια να απαλλαγείς από την ανθρωπότητα είναι παράλογη».

Ζ.Ζ. Γκοτιέ, Φιγκαρό 1-3-1953


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2024-03-13 14:38:01