`Οι λαοί της Ευρώπης δεν χρειάστηκε καν να επηρεαστούν από την επίσημη προπαγάνδα για να υποστηρίξουν με θέρμη τον πόλεμο: συμμετείχαν με ενθουσιασμό, από αίσθημα πατριωτικού καθήκοντος και μόνο...`
Τo 1914 οι ευρωπαϊκές δυνάμεις ήταν έτοιμες για πόλεμο. Η Γερμανία, υποκινημένη από `τον απαρχαιωμένο μιλιταρισμό, τις φιλοδοξίες για παγκόσμια κυριαρχία και μια νευρωτική ανασφάλεια`, επιτέθηκε πρώτη, πιστεύοντας ότι έτσι θα συντόμευε τον πόλεμο. Τέσσερα χρόνια αργότερα, 8.000.000 ανθρώπινες ζωές είχαν χαθεί στον πιο ολέθριο πόλεμο είχε γνωρίσει ως τότε η υφήλιος.
Ο σερ Μάικλ Χάουαρντ, διακεκριμένος στρατιωτικός ιστορικός και συγγραφέας υποδειγματικών έργων όπως O Γαλλοπρωσικός Πόλεμος και O Ρόλος του Πολέμου στην Νεώτερη Ευρωπαϊκή Ιστορία, μελέτησε το ζήτημα του Α` Π.Π. επί δεκαετίες. Το αποτέλεσμα είναι ένα αριστούργημα σαφήνειας, μια περιεκτική και ευανάγνωστη εξιστόρηση των γεγονότων που οδήγησαν -και κορυφώθηκαν- σ` εκείνη τη σύγκρουση. Περιγράφει τις επιπτώσεις του πολέμου στους στρατιώτες αλλά και στους πολίτες, εξετάζοντας τους στρατιωτικούς ελιγμούς των Συμμάχων και των αντιπάλων συμμαχιών: την απάνθρωπη χρήση των δηλητηριωδών αερίων στα πεδία των μαχών, την ταχεία ανάπτυξη των μηχανοκίνητων όπλων, την ίδρυση της RAF στη Βρετανία, και τις εχθροπραξίες στη θάλασσα, που παρακίνησαν την Αμερική να μπει στον πόλεμο.
Εξηγεί τι ήταν εκείνο που τσάκισε αμετάκλητα το ηθικό των Γερμανών, οδηγώντας τους σε μία άνευ όρων παράδοση.
Ταπεινωμένοι, χρεωκοπημένοι και τελείως αποδυναμωμένοι, οι Γερμανοί δεν έπαψαν ποτέ να πιστεύουν ότι ο πόλεμος τούς είχε επιβληθεί από τους Συμμάχους. Ήταν αυτή η αίσθηση αδικίας και ο απόηχός της στις επερχόμενες δεκαετίες, που έμελλε τελικά να βρει ανατριχιαστική έκφραση στα χέρια των Ναζί.
[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]