Ο Νέος Εθνικολαϊκισμός
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-458-440-6
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 2013
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 5.99 (περ. ΦΠΑ 6%)
Ebook, EPUB
168 σελ.
Περιγραφή

"Ο λα­ϊ­κι­σμός, όντας ένα μη πα­γι­ω­μέ­νο ιδε­ο­λο­γι­κά πο­λι­τι­κό ύφος, δεν είναι ούτε αρι­στε­ρός ούτε δε­ξι­ός. Υπάρ­χουν λα­ϊ­κι­στές ηγέ­τες στην δε­ξιά και την αρι­στε­ρά, και στα δύο άκρα. Το χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό του λα­ϊ­κι­σμού είναι ακρι­βώς ότι εξου­δε­τε­ρώ­νει τη δι­α­φο­ρά δε­ξι­άς/αρι­στε­ράς: το `ούτε δε­ξιά ούτε αρι­στε­ρά` εικο­νί­ζει την `αντι­κομ­μα­τι­κή` ή `αντι­πο­λι­τι­κή` δι­ά­στα­ση των λα­ϊ­κι­στι­κών κι­νη­μά­των. Εξου­δε­τε­ρώ­νε­ται, επί­σης, η δι­α­φο­ρά με­τα­ξύ επα­να­στα­τι­κής και συ­ντη­ρη­τι­κής θέ­σης (...). Κά­θε λα­ϊ­κι­στής ηγέ­της που απευ­θύ­νε­ται στο λαό δι­α­τεί­νε­ται ότι τού υπο­δει­κνύει τους πραγ­μα­τι­κούς του εχθρούς, τους `απο­πά­νω` (τις άνο­μες ελίτ), τους τρι­γύ­ρω (`το σύ­στη­μα`), ή τους από αλ­λού (οι εχθρι­κοί ξέ­νοι, οι με­τα­νά­στες εισβο­λείς), και κυ­ρί­ως τους κρυμ­μέ­νους εχθρούς στο εσω­τε­ρι­κό του εθνι­κού σώ­μα­τος - εξού και η συ­νω­μο­σι­ο­λο­γι­κή αντί­λη­ψη, η οποία εικο­νί­ζε­ται από την μία ή την άλ­λη `θε­ω­ρία συ­νω­μο­σί­ας`, που συ­να­ντά­με συ­νή­θως στις ομι­λί­ες ή στα κεί­με­να των λα­ϊ­κι­στών ηγε­τών".

Pierre-André Taguieff

"Πέ­ρα από την απο­φα­σι­στι­κή συ­νει­σφο­ρά του Π.-Α. Τα­γκι­έφ στην κα­τα­νό­η­ση του νέου ακρο­δε­ξιού λα­ϊ­κι­σμού, το πα­ρόν δο­κί­μιο μας βο­η­θά να κα­τα­νο­ή­σου­με και την `αυθόρ­μη­τη` κι­νη­το­ποί­η­ση των (Ελ­λή­νων) `Αγα­να­κτι­σμέ­νων` ως μι­ζε­ρα­μπι­λι­στι­κής κι­νη­το­ποί­η­σης. Για τον Τα­γκι­έφ, δεν μπο­ρού­με μό­νον μέ­σω της ερ­μη­νευ­τι­κής κα­τη­γο­ρί­ας του λα­ϊ­κι­σμού να κα­τα­λά­βου­με επαρ­κώς το εν λό­γω φαι­νό­με­νο. Χρει­ά­ζε­ται η προ­σφυ­γή στην κα­τη­γο­ρία της `θυ­μα­το­ποί­η­σης`, η επι­κέ­ντρω­ση του ανα­λυ­τι­κού μας εν­δι­α­φέ­ρο­ντος στην `επί­δει­ξη` της συ­μπό­νι­ας και της απρο­ϋ­πό­θε­της εξύ­μνη­σης των `αθώ­ων θυ­μά­των`, χρει­ά­ζε­ται να δού­με την εν λό­γω κι­νη­το­ποί­η­ση απο­γο­η­τευ­μέ­νων και απελ­πι­σμέ­νων με­ρί­δων των λα­ϊ­κών και με­σαί­ων τά­ξε­ων που κα­τέρ­χο­νται της κοι­νω­νι­κής κλί­μα­κας ως αυτή που είναι: θρη­νη­τι­κή, κο­ρε­σμέ­νη από δί­καια ή άδι­κα ΄πα­ρά­πο­να των θυ­μά­των`, αλ­λά και από `μί­σος` κα­τά των "απο­πά­νω", των `δι­ε­φθαρ­μέ­νων` (`όλοι σά­πιοι`, `όλοι ίδιοι`), της `κλε­πτο­κρα­τί­ας`, χω­ρίς πραγ­μα­τι­κή εξε­γερ­σι­α­κή δυ­να­μι­κή".

Αν­δρέ­ας Πα­ντα­ζό­που­λος

Βιβλιοκριτικές
Οι λαϊκιστικές δυνάμεις μοιάζουν να γνωρίζουν μια άνθηση που είχε να δει η Ευρώπη από τον καιρό των φασιστικών κινημάτων της δεκαετίας του '30. Έχοντας επικεφαλής μια σειρά από χαρισματικούς δημαγωγούς, εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τις δυνατότητες που τους πρόσφεραν τα δημοκρατικά πολιτεύματα σε μια εποχή που η ενημέρωση μέσω του διαδικτύου γίνεται πια σε πραγματικό χρόνο, οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν σε αυτοσχέδια δημοψηφίσματα όπου καλλιεργείται η αυταπάτη της άμεσης δημοκρατίας και η δημαγωγία τείνει να ταυτιστεί με την προπαγάνδα επιχειρώντας έναν μαζικό προσηλυτισμό. >>>

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2024-11-19 16:18:13