Ο μύθος του Σισύφου
Δοκίμιο για το παράλογο
Le mythe de Sisyphe : Essai sur l' absurde (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-03-4524-7
1η έκδ.
Σειρά: Εικοστός Αιώνας
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γαλλικά
€ 13.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 321 γρ., 196 σελ.
Περιγραφή

Η έννοια του παραλόγου και η σχέση ανάμεσα στο παράλογο και την αυτοκτονία αποτελούν τα θέματα αυτού του δοκιμίου. Από τη στιγμή που ο άνθρωπος παραδέχεται τη διάσταση ανάμεσα στη λογική επιθυμία του για κατανόηση και ευτυχία και στη σιωπή του κόσμου, μπορεί άραγε να κρίνει αν η ζωή αξίζει τον κόπο να την ζει κανείς; Τούτο είναι θεμελιώδες ερώτημα της φιλοσοφίας.
Αν όμως το παράλογο μου φαίνεται πρόδηλο, οφείλω να το διατηρήσω με μια διαυγή προσπάθεια και να δεχτώ να ζήσω βιώνοντάς το. Η εξέγερσή μου, η ελευθερία, το πάθος μου, θα είναι οι συνέπειές του. Ο άνθρωπος, σίγουρος ότι θα πεθάνει ολοκληρωτικά, αρνούμενος όμως το θάνατο, λυτρωμένος από την υπερφυσική ελπίδα που του έδενε τα χέρια, θα μπορέσει να γνωρίσει το πάθος της ζωής σ` έναν κόσμο δοσμένο στην αδιαφορία του και στη φθαρτή ομορφιά του. Όμως η δημιουργία είναι για εκείνον η καλύτερη ευκαιρία για να διατηρεί τη συνείδησή του άγρυπνη μπροστά στις λαμπερές και αλόγιστες εικόνες του κόσμου. Ο αγώνας του Σισύφου που περιφρονεί τους θεούς, αγαπά τη ζωή και μισεί το θάνατο γίνεται το σύμβολο της ανθρώπινης μοίρας.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΛΟΓΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΣ
Το παράλογο και η αυτοκτονία
Τα παράλογα τείχη
Η φιλοσοφική αυτοκτονία
Η παράλογη ελευθερία
Ο ΠΑΡΑΛΟΓΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
Ο δονζουανισμός
Το θέατρο
Η κατάκτηση
Η ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
Φιλοσοφία και μυθιστόρημα
Κιρίλοφ
Η δημιουργία χωρίς επαύριο
Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΣΙΣΥΦΟΥ
Παράρτημα
Η ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΦΡΑΝΤΣ ΚΑΦΚΑ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
Βιβλιοκριτικές
Ξαναδιαβάζοντας το έργο του Αλμπέρ Καμύ, Ο μύθος του Σίσυφου, αποκομίζει κανείς την ιδέα και το επενδυμένο με σκέψη βίωμα, πως όταν ο Σίσυφος επιτελούσε τη συνεχόμενη κίνηση και την προσπάθεια να ανεβάσει τον στρογγυλό βράχο στην κορυφή του βουνού απ’ όπου στη συνέχεια έπεφτε και άρα όφειλε να τον ξανανεβάσει, έπραττε μια μάταιη πράξη εμποτισμένη στην αποτυχία, στη μηδαμινότητα και στη ματαιότητά της, δηλαδή στον παραλογισμό. >>>

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2024-01-30 15:40:16