Για τον Φιλέα Φογκ, ένα Λονδρέζο αριστοκράτη, η ημερομηνία 2 Οκτωβρίου 1872 ήταν πολύ σημαντική. Κι αυτό όχι γιατί εκείνη την ημέρα προσέλαβε καινούργιο υπηρέτη, αλλά επειδή έβαλε στοίχημα με τους φίλους του. Το στοίχημα αυτό όχι μόνο άλλαξε τη ζωή του, αλλά έγινε και θέμα που προκάλεσε μεγάλη αναταραχή σε όλη την Αγγλία.
Αν γνώριζε κανείς την προσωπικότητα του Φογκ, θα ήξερε βέβαια ότι δεν ήταν ο τύπος που έβαζε στοιχήματα με άλλους όποτε του κατέβαινε. Όποιος έβλεπε τον κύριο Φογκ πάντα κουστουμαρισμένο και με γραβάτα, καταλάβαινε πως ήταν αξιοπρεπές άτομο. Κανείς δεν ήξερε το παραμικρό για τη ζωή του. Ζούσε με τον υπηρέτη του σε ένα άνετο σπίτι και δεν είχε γυναίκα ούτε παιδιά. Ποτέ του δεν είχε δουλέψει αλλά ζούσε πλουσιοπάροχα, χωρίς κανείς να γνωρίζει από πού προέρχονταν τα χρήματά του.
Το πρόγραμμα του Φιλέα Φογκ ήταν σχεδόν το ίδιο κάθε μέρα. Ήταν μέλος μιας λέσχης του Λονδίνου και, όπως έκανε εδώ και πολλά χρόνια, κάθε πρωί στις έντεκα και μισή πήγαινε στη λέσχη, μετρώντας ακόμη και τα βήματά του. Στη λέσχη καθόταν πάντα στο ίδιο τραπέζι για να γευματίσει και αφού τελείωνε το φαγητό του έριχνε μια ματιά στις εφημερίδες και διάβαζε κάποιο βιβλίο. Αφού απολάμβανε ένα πολυτελές δείπνο, έπαιζε μπριτζ με τους φίλους του. Κάθε μέρα έμενε στη λέσχη τουλάχιστον δώδεκα ώρες και δεν επέστρεφε σπίτι του πριν το ρολόι δείξει μεσάνυχτα.
Ο Φογκ όχι μόνο τηρούσε αυστηρά αυτό τον πειθαρχημένο τρόπο ζωής, αλλά απαιτούσε και από τον υπηρέτη του να κάνει τα πάντα σύμφωνα με τους κανονισμούς του. Για παράδειγμα, όταν ξυριζόταν έπρεπε οπωσδήποτε να χρησιμοποιεί νερό σε θερμοκρασία 31 βαθμών ακριβώς, αλλά ο τελευταίος υπηρέτης του, ο Φόρστερ, του έφερνε πάντα το νερό στους 30 βαθμούς. Όπως ήταν επόμενο, ο Φόρστερ απολύθηκε.
Στις 2 Οκτωβρίου θα έπιανε δουλειά ο νέος υπηρέτης του. Είχε πει στον Φιλέα Φογκ ότι θα έφτανε μεταξύ έντεκα και έντεκα και μισή το πρωί.
Πριν από τις έντεκα, ο Φιλέας Φογκ είχε ήδη φορέσει το κοστούμι του, είχε δέσει με επιμέλεια τη γραβάτα του και καθόταν μεγαλοπρεπώς σε μια καρέκλα στο καθιστικό, περιμένοντας την άφιξη του καινούργιου υπηρέτη. [...]