Ο Κλείτωρ στην ακμή του, πρέπει να ήταν μια πολύ μεγάλη πόλη, στα μέτρα της εποχής, με σημαντικά μνημεία, αλλά και αρκετό πλούτο. Η ζωή των κατοίκων του Κλείτορα στηριζόταν στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων χαλκού. Ο αρχαίος Κλείτωρ ήταν συνδεδεμένος με το Άργος περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη αρκαδική πόλη. Ίσως τα μεταλλεία του να αποτελούσαν τη βάση αυτού του δεσμού.
Ο Κλείτωρ φέρει το όνομα του πέμπτου στη σειρά των βασιλιάδων της Αρκαδίας Κλείτορα, που ήταν γιος του Αζάνα, γενάρχη της πολεμικής ομάδας των Αζάνων, της μιας από τις τρεις που μετανάστευσαν μετά τους Ίωνες κι εστράφησαν εναντίον των Πελασγών που είχαν κατευθυνθεί από τα παράλια της Πελοποννήσου στην Αρκαδία. Η ζωή του Κλείτορα συνεχίζεται και στα ρωμαϊκά και στα πρωτοβυζαντινά χρόνια. Η πόλη καταστρέφεται στα χρόνια των βαρβαρικών επιδρομών.
Η αρχαιολογική σκαπάνη θα πρέπει να ανασύρει τα ερείπια της πόλης που επέζησε χιλιετίες ολόκληρες. Οι ανασκαφές στον Κλείτορα, στο κέντρο αυτής της περιοχής, θα δώσουν ασφαλώς νέα ιστορικά στοιχεία για όλη την Αζανία.