Από τους σημαντικότερους και ίσως ο πιο αμφιλεγόμενος στοχαστής στην ιστορία της φιλοσοφίας, ο Νίτσε θεωρείται ο δριμύτερος και πιο επινοητικός επικριτής των ηθικών παραδοχών του νεότερου κόσμου. Το έργο του, που δεν κατατάσσεται εύκολα σε κάποια σχολή σκέψης και έχει υποστεί πολλές παραναγνώσεις και εσφαλμένες ερμηνείες, έχει μελετηθεί ευρέως, από φιλοσόφους και μη. Πολλές από τις ιδέες του είναι εντυπωσιακές όσο και προκλητικές, έχουν αποτελέσει έναυσμα σημαντικών διαφωνιών και έχουν επηρεάσει καθοριστικά πολυάριθμα πνευματικά κινήματα.
Στη `Γενεαλογία της ηθικής`, την πιο εμπεριστατωμένη και σημαντική συμβολή του Νίτσε στην ηθική φιλοσοφία, εμφανίζονται πολλές από τις έννοιες για τις οποίες ο Νίτσε είναι κατεξοχήν γνωστός: η μνησικακία, η εξέγερση των δούλων στην ηθική, η θέληση για δύναμη, η γενεαλογία, ο προοπτικισμός, το ασκητικό ιδεώδες.
Το ανά χείρας βιβλίο συνιστά μια κριτική εισαγωγή στο συγκεκριμένο έργο, αλλά δεν αφορά μόνο αυτό. Καθώς η ανάλυση της ηθικής φιλοσοφίας του Νίτσε δεν είναι δυνατή χωρίς τη μελέτη των υπόλοιπων έργων του, το βιβλίο πραγματεύεται την ηθική φιλοσοφία του φιλοσόφου στο σύνολό της και, συγκεκριμένα, το πρόγραμμα που ο ίδιος αποκαλεί `επαναξιολόγηση των αξιών`. Λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό πλαίσιο και το πολιτιστικό περιβάλλον όπου έζησε ο Νίτσε, αξιοποιώντας και υποβάλλοντας σε κριτική επιλεγμένα μείζονα έργα που έχουν γραφτεί για αυτόν, ο συγγραφέας αποτιμά με σαφήνεια και ακρίβεια το νιτσεϊκό έργο.
Δίχως να παρακάμπτει τις ερμηνευτικές δυσκολίες που ανακύπτουν, το βιβλίο αυτό αποτελεί θεμελιώδες και ταυτόχρονα προσιτό εγχειρίδιο για όποιον έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το έργο του Νίτσε, ενώ παράλληλα εστιάζει στα επιχειρήματα που απασχολούν όσους μελετούν συστηματικά τη φιλοσοφία.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]