Ο συγγραφέας αναφέρεται στους κορυφαίους διανοητές που διαμόρφωσαν με το έργο τους τον νεότερο φιλοσοφικό στοχασμό. Πρόκειται για μια Ιστορία της νεότερης ευρωπαϊκής φιλοσοφίας στην οποία η ανασύνθεση του φιλοσοφικού στοχασμού ενσωματώνει τους ευρύτερους διανοητικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς και ιστορικούς παράγοντες που διαμόρφωσαν τον νεότερο κόσμο. Η νεότερη φιλοσοφική σκέψη εξετάζεται σε σχέση με την οικονομία και την κοινωνική διαστρωμάτωση, τη νεότερη επιστήμη, τη θρησκευτική ιδεολογία και την πολιτική. Προβάλλεται ο κριτικός χαρακτήρας της - ρήξη με την παραδοσιακή σχολαστική σκέψη, κριτική της θρησκείας, έμφαση στην ορθολογική κατανόηση του πραγματικού - και αναδεικνύεται η προβληματική της νεωτερικότητας.
Η βακωνική προβληματική για την επιστήμη, ο καρτεσιανός ορθολογισμός, η ανατομία του πολιτικού φαινομένου (Hobbes), η έρευνα για τις δυνατότητες και τα όρια της ανθρώπινης νόησης, η αντίθεση μεταξύ υλισμού και ιδεαλισμού, η φιλοσοφική κριτική της θρησκείας και η προβληματική της ανεξιθρησκίας (Locke), καθώς και η απόπειρα μιας μονιστικής θεώρησης του πραγματικού, όπως αυτή του Spinoza, συνιστούν τις βασικές παραμέτρους που συνέβαλαν στην εξέλιξη του φιλοσοφικού στοχασμού και διαμόρφωσαν τη σύγχρονη προβληματική.
Το βιβλίο απευθύνεται σε σπουδαστές της φιλοσοφίας και σε κάθε αναγνώστη που ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, την αντιμετώπιση των διαφόρων μορφών εξωλογικού στοχασμού και την προώθηση μιας ανθρωποκεντρικής παιδείας στη χώρα μας.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]