Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν υπήρχαν ουσιαστικά προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας. Το βασικό ζήτημα που είχε τεθεί προς διευθέτηση ήταν οι αποζημιώσεις που όφειλε να καταβάλει το ρουμανικό κράτος για την εθνικοποίηση των περιουσιών των Ελλήνων της Ρουμανίας. Το ζήτημα αυτό ρυθμίστηκε κατά βάση και το 1956 οι ελληνορουμανικές διπλωματικές σχέσεις αποκαταστάθηκαν.
Από το 1966 Ελλάδα και Ρουμανία εγκαινίασαν την ανάπτυξη εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα (1967-1974) οι ελληνορουμανικές σχέσεις χαρακτηρίζονται από εγκαρδιότητα. Τον Νοέμβριο του 1973 επρόκειτο να επισκεφθεί την Ελλάδα ο Νικολάε Τσαουσέσκου. Ήταν η πρώτη προγραμματισμένη επίσκεψη αρχηγού ξένου κράτους στην Ελλάδα κατά τη δικτατορία.
Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου οδήγησαν σε ματαίωση της επίσκεψης.
Στις `Μυστικές συναντήσεις στην Ελλάδα`, που καλύπτει την περίοδο 1973-1982, ο Ρουμάνος πρέσβης Ιόν Μπραντ περιγράφει με παραστατικότητα τη μετάβαση της Ελλάδας από τη δικτατορία στη δημοκρατία, την Κυπριακή τραγωδία, τη βαλκανική και ευρωπαϊκή πολιτική της Αθήνας, την περαιτέρω εξέλιξη των ελληνορουμανικών σχέσεων κ.ά.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]