Ο στωικισμός γεννήθηκε στην Αθήνα κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής κρίσης, η οποία σημαδεύει το τέλος της αυτονομίας της πόλεως. Η μακεδονική κυριαρχία θα ανακαλέσει τα στοιχεία που δημιούργησαν την πολιτική αυθεντικότητα της Ελλάδας και θα οδηγήσει σε μια πραγματική πολιτισμική κρίση με τα γνωστά συνακόλουθα συμπτώματα: αβεβαιότητα, πολιτική αναξιοπιστία, ατομικιστικές διαμαρτυρίες, κ.ά. Έτσι εγκωμιάστηκε η επιστροφή στις ρίζες, στον πρωτογονισμό, στις φυσικές καταστάσεις, ενώ παράλληλα σημειώθηκε μια άνθιση θρησκευτικότητας.
Ο αθηναϊκός στωικισμός, ιδέα διαμαρτυρίας, κλονίζει σοβαρά τα δεδομένα. Εκφράζει επίσης την «επιστροφή στη φύση», η οποία φαίνεται ότι υποκαθιστά τον Θεό. Μπορούμε να μαντέψουμε ότι η κατατμημένη σε χιλιάδες κομμάτια σκέψη των ιδρυτών του στωικισμού, όπως του Ζήνωνος, του Κλεάνθη και του Χρυσίππου, είναι λιγότερο γνωστή. Όμως η σκέψη αυτή των στωικών λάμπει ως απάντηση στα ερωτήματα που θέτει και θα εξακολουθεί να θέτει ο φιλόσοφος σχετικά με το άτομο που αναζητά τη συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Στοχασμοί για το καλό και το Κακό, το Ον και το Χρόνο, τον Άνθρωπο και τη σχέση του με τον Κόσμο, το οικουμενικό ιδεώδες, την ανθρώπινη επιθετικότητα, κ.ά., αποτελούν την καρδιά των αποσπασμάτων τα οποία μεταφράζει και αναλύει η Μαρία Δαράκη με όρους φιλοσοφίας, ιστορίας και πολιτισμικής κοινωνιολογίας. Παραλληλίζοντας τις δύο μεγάλες κοσμοθεωρίες για τον Άνθρωπο και τον Κόσμο, προσφέρει στον αναγνώστη ένα γλαφυρό και απτό οδοιπορικό από την αρχαιότητα έως σήμερα, οδοιπορικό που προσβλέπει σε μια μεγαλύτερη διάσταση, μια και για τους στωικούς η Φύση είναι ιερή και ο ολοκληρωμένος άνθρωπος δεν είναι τίποτα λιγότερο από τον `Σοφό`, τον άνθρωπο-Θεό.
Το βιβλίο της Μαρίας Δαράκη πρωτοεκδόθηκε στα γαλλικά με τον τίτλο `Une Religiosite sans Dieu: Les Stoiciens d` Athenes et de Saint Augustine` από τον οίκο La Decouverte, και μεταφράστηκε στα ισπανικά με τον τίτλο `El Mundo Hellenistico, Cinicos, Estoicos` από τον οίκο Akal, Madrid.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]