Μελικοί
Η Αιολική και η Ιωνική μονωδία
Επιμέλεια κειμένου: Δάλλας, Γιάννης, 1924-2020
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-325-550-5
Άγρα, Αθήνα, 11/2004
Σειρά: Αρχαίοι Λυρικοί
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ελληνική, Αρχαία
€ 20.19 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 620 γρ., 409 σελ.
Περιγραφή

O 7ος αιώνας π.X. είναι ο αιώνας που ο λυρισμός παίρνει από τα άλλα είδη την πρωτοβουλία να εκπροσωπήσει εξ υπαρχής αυτός την ποίηση, χιλιετηρίδες χιλιετηρίδων ύστερα από την προκοινοτική κραυγή του δέους του πρωτόγονου, προς την οποία με άλλα δεδομένα μοιάζει να ανταποκρίνεται η ρήση του πολιτισμένου ατόμου του καιρού μας πως κι η ποίηση δεν είναι κατά βάση παρά η ανάπτυξη ενός επιφωνήματος.
Ο λυρισμός, ως γλώσσα του αισθήματος, γίνεται στους ΜΕΛΙΚΟΥΣ, πρώτη φορά, η δεσπόζουσα της ποίησης και μέσα από την ποίηση η δεσπόζουσα της πρόσληψης του κόσμου. Ένας λυρισμός που πέφτει κοφτερός μέσα στα πράγματα, ή αναδύεται πηγαίος απ` τα πράγματα.
Ως λυρική ορίζεται η ποίηση του προσωπικού βιώματος της ύπαρξης. Tου βιώματος που απορρέει απ` τη μέθεξη του ανθρώπου στις χαρές του μυστηρίου της ζωής, σε κάθε είτε ιδιωτική είτε δημόσια εκδήλωση: φιλική, ερωτική, κοινωνική, θρησκευτική, κατά μόνας, ή σε συντροφιές και σε συμπόσια, σε γιορτές και σε τελετουργίες. Όπως καθρεφτίζεται στην ποίηση ειδικά των ΜΕΛΙΚΩΝ αυτού του τόμου. Ποίηση προσωπική, που χρωματίζει αναλόγως και τη σχέση της με άλλα γενικότερα σημεία αναφοράς από τη μυθολογία και τη φύση ώς την ιστορία και ακόμη την πολιτική αντιπαράθεση.
H εικόνα και του ποιητή και προπαντός του εκτελεστή του τραγουδιού αλλάζει. Eφεξής δεν είναι ο αοιδός των επικών ραψωδιών που γύριζε και απήγγελλε, από `αυλή` σε `αυλή`, με την υπόκρουση της φόρμιγγας. Tώρα στα μαρμάρινα ανάγλυφα και κατεξοχήν στις αγγειογραφίες έχομε μια ποικιλία παραστάσεων μουσικών που εικονίζονται με τα μουσικά τους όργανα, έγχορδα ή πνευστά, προβεβλημένα για να τονιστεί η ισοτιμία και η ταύτιση εντέλει μουσικού και ποιητή στην ποίηση τη λυρική, που διαδέχθηκε το έπος και την ελεγεία.
Eίναι οι ποιητές Aλκαίος και Σαπφώ και Aνακρέων οι πρωταρχικοί εκπρόσωποι και στυλοβάτες της αιολικής οι δύο πρώτοι, της ιωνικής ο τελευταίος μονωδίας και ακολούθως οι ποιήτριες, από την Kόριννα και την Tελέσιλλα έως την Ήριννα και τη Mοιρώ.
Στις Eκδόσεις Άγρα κυκλοφορεί από το 2003 ο τόμος XOPIKOΛYPIKOI, με μετάφραση, εισαγωγές και σχόλια του Γιάννη Δάλλα, ενώ ετοιμάζονται οι τόμοι EΛEΓEIAKOI και IAMΒOΓPAΦOI, για να συμπληρωθεί το πανόραμα της αρχαίας ελληνικής λυρικής ποίησης.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Η δεσπόζουσα του λυρισμού
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Τα πλαίσια και η ανάπτυξη της μονωδίας
ΑΛΚΑΙΟΣ
Εισαγωγικά
Ύμνοι θεών
Ύμνοι ηρώων
Πολεμικά
Στασιωτικά
Σκόλια / Συμποτικά
Εγκώμια
Ερωτικά
Fragmenta / Σπαράγματα
ΣΑΠΦΩ
Εισαγωγικά
Μέλη Α'
Μέλη Β'
Μέλη Γ' & Δ'
Μέλη Ε' - Η'
Στην Κλείδα
Επιθαλάμια
Incerti Loci / Από αδιευκρίνιστα χωρία
Fragmenta / Σπαράγματα
ΑΝΑΚΡΕΩΝ
Εισαγωγικά
Μέλη Α' & Β'
Μέλη Γ'
Φίλοι και φιλέταιροι
Εκπατρισμοί
Μέλη Δ'
Μέλη Ε'
Fragmenta / Σπαράγματα
Σπαραγμάτων Σπαράγματα
ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΟΙΗΤΡΙΕΣ
Εισαγωγικά
Κόριννα
Τελέσιλλα
Πράξιλλα
Ήριννα
Ανύτη
Νοσσίδα
Μοιρώ
ΛΥΡΙΚΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ
Εισαγωγικά
Για τους θεούς και τις Μούσες
Διονυσιακά και Απολλώνια
Ύμνοι
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
ΑΝΑΚΡΕΟΝΤΕΙΑ ( ΕΠΙΛΟΓΗ )
Εισαγωγικά
Επιλογή (1-22)
ΣΧΟΛΙΑ
Αλκαίος
Σαπφώ
Ανακρέων
Αρχαίες ποιήτριες
Λυρικά αδέσποτα
Ανακρεόντεια

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2025-01-14 17:09:35