Μελέτες για το ελληνικό δημοτικό τραγούδι
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-527-753-6
Αρμός, Αθήνα, 4/2013
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 32.85 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 542 σελ.
Περιγραφή

Ο τόμος αυτός περιέχει μελέτες για το ελληνικό δημοτικό τραγούδι. Ο Βάλτερ Πούχνερ από τις παραλογές και τους θρήνους έως τα θρησκευτικά άσματα και τα ριζίτικα εξετάζει τα τραγούδια ως μια κατ` εξοχήν ποιητική πράξη με συγκεκριμένες λειτουργίες που επιτελείται σε μία κοινότητα που τα δημιουργεί και τα μεταδίδει προφορικά.
Τα θέματα στα οποία εστιάζει ο συγγραφέας είναι το ιστορικό τραγούδι για την πολιορκία της Βιέννης από τους Τούρκους, οι απηχήσεις της τραγωδίας `Ερωφίλη` στην προφορική παράδοση, ιστορικά γεγονότα του 20ου αιώνα που εμπνέουν τη σύνθεση νέων τραγουδιών, η εικόνα του `ξένου` στην οικογένεια, στο χωριό, στη χώρα και στο έθνος, το Δωδεκαήμερο με τα παιδικά κάλαντα, καθώς και τα γαμοτράγουδα της αποκριάς. Επιπλέον, μία κριτική αποτίμηση για την έρευνα προσφέρει ένα πανόραμα της επιστημονικής πορείας και των πρόσφατων προσανατολισμών στο ελληνικό δημοτικό τραγούδι.
Ο Βάλτερ Πούχνερ αναζητάει τη σκοπιμότητα των συνθέσεων και των παραλλαγών στο ιστορικό και κοινωνικό τους πλαίσιο, εντοπίζει προσαρμογές και αφομοιώσεις, ψηλαφεί διασκευές και αναρωτιέται για το τι συγκινεί τον ακροατή των τραγουδιών ώστε να τίθενται σε λειτουργία οι μηχανισμοί της επιλογής και της απομνημόνευσης.
Η ενημερωμένη βιβλιογραφία και το χρηστικό ευρετήριο συμπληρώνουν την έκδοση που απευθύνεται στους θιασώτες του δημοτικού τραγουδιού και τους μελετητές του προφορικού νεοελληνικού πολιτισμού.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
1) Το ιστορικό τραγούδι της «Βιέννας». Η δεύτερη πολιορκία της Βιέννης από τους Τούρκους (1683) σε κρητική ιστορική ρίμα
2) Η κρητική παραλογή της «Ερωφίλης». Η τραγωδία του Γεωργίου Χορτάτση στην προφορική παράδοση
3) Το χρονικό του 20ου αιώνα στο ελληνικό ιστορικό τραγούδι
4) Ο ξένος και η ξενιτιά. Τα μαγικά δεσμά της καταγωγής και η κρίση της ταυτότητας
5) Τα θρησκευτικά κάλαντα του Δωδεκαημέρου και η δομή τους
6) Σάτιρα και «πορνογραφία» στο αποκριάτικο τραγούδι
7) Σαράντα χρόνια έρευνας για το ελληνικό δημοτικό τραγούδι
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2024-09-04 09:23:52