Η οικονομική πληροφόρηση που δεχόμαστε καθημερινά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τους πολιτικούς και τους οικονομολόγους αναφέρεται σε οικονομικά μεγέθη (όπως το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, τον δείκτη τιμών καταναλωτή, το ποσοστό μεγέθυνσης, το ποσοστό ανεργίας, το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών κ.λ.π ), τα οποία δεν θα μπορούσαμε να καταλάβουμε ουσιαστικά χωρίς μια ελάχιστη γνώση της μακροοικονομικής λογιστικής.
Η μακροοικονομική ή εθνική λογιστική βρίσκεται στο επίκεντρο της οικονομικής πληροφόρησης στα πλαίσια μιας εθνικής οικονομίας. Εμφανίζει συνοπτικά ένα μεγάλο πλήθος λεπτομερών πληροφοριών, η οργάνωση των οποίων διέπεται από τις οικονομικές αρχές και τις αντιλήψεις για τη λειτουργία μιας εθνικής οικονομίας. Αυτές οι οικονομικές πληροφορίες καταρτίζονται στην πράξη για διαδοχικές χρονικές περιόδους, προσφέροντας έτσι μια συνεχή ροή πληροφοριών οι οποίες είναι απαραίτητες για τη μέτρηση της οικονομικής δραστηριότητας και την σωστή οικονομική ανάλυση της λειτουργίας μιας οικονομίας διαχρονικά.
Η μακροοικονομική λογιστική, μέσα σε ένα αυστηρά οριοθετημένο και συνεκτικό πλαίσιο του συστήματος εθνικών λογαριασμών, παρέχει μια ολοκληρωμένη και αναλυτική απεικόνιση των πολύπλοκων οικονομικών δραστηριοτήτων και των αλληλοεπιδράσεων των οικονομικών μονάδων στα πλαίσια μιας εθνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου. Επίσης, η επινόηση των εθνικών λογαριασμών και η ανάπτυξη της μακροοικονομικής λογιστικής είναι μια εξελικτική διαδικασία.
Στην εισαγωγή αυτή θα εκθέσουμε την ιστορική εξέλιξη της μακροοικονομικής λογιστικής, θα προσδιορίσουμε το αντικείμενο της, οριοθετώντας το σε σχέση με εκείνα άλλων συγγενών επιστημών, και θα τεκμηριώσουμε τη χρησιμότητα που έχει τόσο για τον θεωρητικό οικονομολόγο, όσο και για το στέλεχος μιας επιχείρησης ή οργανισμού.