Μαθήματα οργανικής χημείας
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-431-014-2
Ζήτη, Θεσσαλονίκη, 1996
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 15.90 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 240 σελ.
τ. 2
Περιγραφή

Τα `ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ` περιλαμβάνουν την ύλη που διδάσκεται στο Β` και Γ` εξάμηνο του Φαρμακευτικού Τμήματος του ΑΠΘ και για το λόγο αυτό εκδίδονται σαν ΠΡΩΤΟ και ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ.
Στο ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ολοκληρώνεται η μελέτη των υπολοίπων βασικών τάξεων ενώσεων της Οργανικής Χημείας, αρχικά των ακύκλων (Καρβονυλικές ενώσεις, Καρβοξυλικά Οξέα και παράγωγά τους, Αζωτούχες, Θειούχες και Οργανοπυριτικές ενώσεις), έπειτα των αρωματικών (Αρωματικότητα, Αρωματικοί Υδρογονάνθρακες και υποκατεστημένα παράγωγά τους, αντίστοιχα των προανεφερθέντων ακύκλων) και δίνονται στοιχεία από τη χημεία των Ετεροκυκλικών Ενώσεων (Ονοματολογία, απλά, επιλεγμένα Οξυγονούχα, Αζωτούχα, Θειούχα ετεροκυκλικά συστήματα, μονοκυκλικά και δικυκλικά).
Δίνεται έμφαση στην ονοματολογία των διαφόρων τάξεων και ενώσεων και των ομάδων που τις χαρακτηρίζουν, στην κριτική προσέγγιση των ιδιοτήτων και των μεθόδων παρασκευής τους και τονίζονται οι φασματοσκοπικές ιδιότητες που συμβάλλουν στο χαρακτηρισμό και την αναγνώρισή τους. Επισημαίνονται οι σχέσεις μεταξύ των διαφόρων τάξεων ενώσεων και με επιλεγμένες ασκήσεις, που συνοδεύονται από λύσεις - απαντήσεις και κριτική, επιδιώκεται η βαθύτερη κατανόηση της ύλης των διαφόρων Κεφαλαίων, ώστε να είναι δυνατή και η πρόβλεψη ιδιοτήτων αγνώστων ενώσεων, που δεν περιλαμβάνονται στην ύλη του βιβλίου.
Τέλος, μελετώνται και διάφορες τάξεις φυσικών προϊόντων, με έντονο βιολογικό ενδιαφέρον, όπως τα Λιπίδια, τα Αμινοξέα, τα Πεπτίδια, οι Πρωτεΐνες, τα Σάκχαρα και οι Ισοπρενοειδείς ενώσεις και αναφέρονται στοιχεία από τη χημεία των Συνθετικών Πολυμερών.
Στα ευρετήρια γίνεται συστηματική καταγραφή και αναφορά ενώσεων, όρων και εννοιών, όπου και όσες φορές αναφέρονται, ώστε με τη χρησιμοποίησή τους να γίνεται εφικτή η εύκολη και πλήρης σχετική ενημέρωση των ενδιαφερομένων.
Στην περιορισμένη έκταση και την επιλογή της ύλης του βιβλίου αυτού, είναι φυσικό να υπάρχουν παραλήψεις. Κάθε υπόδειξη σχετική με παραλείψεις αλλά και λάθη, ή με τη διάρθρωση της ύλης, θα είναι ευπρόσδεκτη.


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. ΚΑΡΒΟΝΥΛΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
2. ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΑ ΟΞΕΑ
3. ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΟΥ ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΩΝ ΟΞΕΩΝ
4. ΑΖΩΤΟΥΧΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
5. ΘΕΙΟΥΧΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
6. ΟΡΓΑΝΟΠΥΡΙΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
7. ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ
8. ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
9. ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
10. ΑΛΟΓΟΝΟΥΧΕΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
11. ΟΞΥΓΟΝΟΥΧΕΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
12. ΘΕΙΟΥΧΕΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
13. ΑΖΩΤΟΥΧΕΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
14. ΕΤΕΡΟΚΥΚΛΙΚΕΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
15. ΛΙΠΙΔΙΑ
16. ΑΜΙΝΟΞΕΑ, ΠΕΠΤΙΔΙΑ, ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ
17. ΣΑΚΧΑΡΑ ή ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
18. ΙΣΟΠΡΕΝΟΕΙΔΕΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
ΣΥΜΒΟΛΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00