Η Λέσχη Αλλόκοτων Επαγγελμάτων (1905), είναι ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα που βαδίζει με πολλή φαντασία και χιούμορ στα χνάρια του R.L. Stevenson της Λέσχης της Αυτοκτονίας. Οι ήρωες του Chesterton κινούνται ως ` περιπλανώμενοι ιππότες ` στο Λονδίνο των αρχών του αιώνα, του οποίου προσπαθεί να καταγράψει το μύθο και την ποίηση.
` Ειδωλολάτρης στα δώδεκα, αγνωστικιστής στα δεκάξι `, ο G.K Chesterton (1874-1936) δεν μεταστράφηκε στον καθολικισμό από φιλοσοφικά κίνητρα : αυτό που του άρεσε, αντιθέτως, στο μήνυμα της Εκκλησίας, ήταν ο σκανδαλώδης χαρακτήρας της για την ανθρώπινη σοφία. Παθιάστηκε βλέποντας την αποκάλυψη να γελοιοποιεί την επιστήμη και να προκαλεί τη λογική. Αυτό δεν εμπόδιζε αυτόν τον κεφάτο, ροδοκόκκινο καλοφαγά και γερό πότη, με το σώμα γίγαντα, να είναι ο ίδιος ένας επικίνδυνος διαλεκτικός : προσπάθησε να προσδώσει στο χριστιανισμό απροσδόκητες αποδείξεις, με μπαρόκ συχνά χαρακτήρα, που ήξερε καλά ότι θα στιγμάτιζαν τη φαντασία του ανθρώπου του λαού. Ο ίδιος παραδέχτηκε συχνά αυτό που αποκαλούσαν ` ρομαντισμό του `, τη φυσική ροπή του έξαρση και τα άκρα.
Στο έργο του διακρίνεται η παραδοξολογική ανευλάβεια που φτάνει στο έσχατο σημείο της ουσιαστικής σοβαρότητας. Συχνά η ιδιοτροπία γίνεται αυτοσκοπός : το προφανές ανατρέπεται για το αστείο του πράγματος. Στις καλύτερες στιγμές του όμως το ύφος του διαφωτίζει μια παλιά αλήθεια και κάνει τον κοινό τόπο να αστράφτει ως νέο. Το στοιχείο της πολεμικής και της παραδοξολογίας υπονομεύει την κοινοτυπία της κοινής λογικής. Εντυπωσιάζεται κανείς όχι μόνο απ` τις ευφυείς και πληθωρικές ιδέες του, αλλά και απ` το μέγεθος της προσωπικότητάς του, της οποίας ` το γέλιο ακουγόταν σε πολλές πόρτες παρακάτω `, και που μπορούσε να κατευθύνει το γελοίο με τη μεγαλύτερη επιτυχία απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό.
Ούτε φιλόσοφος, ούτε θεολόγος, ούτε μυστικιστής, υπερβολικά παραγωγικός (έγραψε πάνω από εκατό βιβλία - ποιήματα, πολεμικές, μελέτες, μυθιστορήματα, αστυνομικές ιστορίες με ήρωα τον πατέρα Μπράουν), παραμένει ένα από τα πιο δυνατά λογοτεχνικά ταμπεραμέντα της σύγχρονης Αγγλίας.
[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]