Με το παρόν τεύχος συμπληρώνεται ο τέταρτος χρόνος λειτουργίας των Κριτικών: ενός φιλοσοφικού περιοδικού που δημοσιεύει αποκλειστικά φιλοσοφικές βιβλιοκρισίες. Σύμφωνα με τον ιδρυτικό του αυτοπροσδιορισμό, το περιοδικό φιλοδοξεί να αποτελέσει `βήμα επιστημονικού διαλόγου και φιλοσοφικής κριτικής, αποβλέποντας στην επιστημονικά έγκυρη και έγκαιρη αποτίμηση της αξίας πρόσφατων εκδόσεων από τον χώρο της φιλοσοφίας, καθώς και από συγγενείς κλάδους`. Το περιοδικό μένει πάντα πιστό στον βασικό του στόχο: την αποενοχοποίηση της κριτικής. Επιδιώκουμε την ελεύθερη, γόνιμη και αυστηρή αξιολόγηση και αποτίμηση της φιλοσοφικής εργασίας που παράγεται στην Ελλάδα, αλλά και επιλεγμένων ξενόγλωσσων εκδόσεων που κινούν το ενδιαφέρον των κριτών.
Τα δεκατρία κείμενα της συγκομιδής του 2012 είναι και πάλι ενδεικτικά της πολυμορφίας της ελληνικής φιλοσοφικής εργασίας και εκδοτικής παραγωγής, αλλά και των ενδιαφερόντων των μελών της κοινότητας που συνεργάζονται με το περιοδικό ως συγγραφείς. Αξιολογούνται κριτικά πέντε νέες ελληνικές μονογραφίες, δύο σχολιασμένες μεταφράσεις αρχαίων κειμένων, επτά μεταφράσεις φιλοσοφικών κειμένων από σύγχρονες γλώσσες και δύο ξενόγλωσσες μονογραφίες. Η θεματική των κρινόμενων έργων είναι έτσι ευρύτατη: περιλαμβάνει από εισαγωγικά εγχειρίδια έως μεταφράσεις και πρωτότυπες ειδικές μελέτες.
Η έντυπη έκδοση των βιβλιοκρισιών, εκτός από μορφή έμπρακτης αντίστασης στην επέλαση του ηλεκτρονικού λόγου, επιδιώκει να καταστήσει τα κείμενα προσιτά και σε εκείνη την (όχι ευκαταφρόνητη, αλλά όλο και πιο παραμελημένη) ομάδα αναγνωστών που δεν έχουν πρόσβαση στα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας και πληροφόρησης.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]