Το 2008 ο αστικός πληθυσμός της γης έφτασε να αποτελεί τον μισό πληθυσμό του πλανήτη, και η τάση είναι το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν στις πόλεις να αυξάνεται διαρκώς. Η ταχεία και επιταχυνόμενη μεγέθυνση των πόλεων είναι προϊόν των δύο τελευταίων αιώνων και συνδέεται με τις μεταβολές που επέφερε η Βιομηχανική Επανάσταση. Έκτοτε οι πόλεις συγκεντρώνουν όλο και περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα, τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις, τα ιδεολογικά ρεύματα, την επιστημονική παραγωγή και την καλλιτεχνική δημιουργία. Και όλα τα παραπάνω συμπυκνώνονται μέσα σε αυτό που ο Ed Soja αποκάλεσε «κοινωνικοχωρική διαλεκτική», δηλαδή μέσα σε μια διαρκή διαδικασία στην οποία οι άνθρωποι διαμορφώνουν καθημερινά τις πόλεις ενώ παράλληλα διαμορφώνονται από αυτές.
Η μελέτη της κοινωνικής γεωγραφίας των πόλεων αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία και γίνεται επιτακτικότερη τόσο λόγω του διαρκώς αυξανόμενου ρόλου που υποστηρίζεται ότι οι πόλεις αποκτούν στη διαχείριση της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας όσο και λόγω των κοινωνικών και άλλων επιπτώσεων που αυτός ο ρόλος επιφέρει στο εσωτερικό τους. Οι κοινωνικές επιπτώσεις στις πόλεις του δυτικού κόσμου είναι ορατές εδώ και πολλά χρόνια (στεγαστικός διαχωρισμός, άστεγοι, διακρίσεις απέναντι σε διάφορων ειδών μειονότητες, συγκρούσεις, εγκληματικότητα, (καταπίεση και επιτήρηση), ενώ για την αντιμετώπισή τους αναπτύσσονται κινήματα και προωθούνται πολιτικές. Συνειδητοποιούμε πλέον ότι και οι ελληνικές δεν βρίσκονται στο απυρόβλητο, καθώς προβλήματα που υπήρχαν ή που πρωτοεμφανίζονται έρχονται δυναμικά στην επιφάνεια.
Ο βασικός λόγος για την ελληνική έκδοση του παρόντος βιβλίου είναι ότι το έργο προσφέρει πλήρη εικόνα του εύρους και της ποικιλίας των θεμάτων τα οποία πραγματεύεται η κοινωνική γεωγραφία των πόλεων, ενώ ανατρέχει συστηματικά στις διαδοχικές και παράλληλες ερμηνείες που αναπτύχθηκαν σε αυτό τον τομέα από τις αρχές του 20ού αιώνα.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]