Η παρούσα έκδοση του χάρτη "Παρνασσός 1:25.000" βασίζεται στα αποτελέσματα ερευνών πεδίου που ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του 2002. Στο χάρτη, που καλύπτει το σύνολο σχεδόν του ανατολικού Παρνασσού και μέρος του δυτικού, έχουν αποτυπωθεί τα παρακάτω:
- Μονοπάτια: Όλα τα μονοπάτια που φαίνονται στον χάρτη καταγράφηκαν με GPS. Άλλωστε, η έρευνα στον Παρνασσό διερύνθηκε την περίοδο που η "Ανάβαση" αποτύπωσε το Ορειβατικό Μονοπάτι 22, έργο που της ανέθεσε η Ομοσπονδία Ορειβασίας. Πληροφορίες για ορισμένα μονοπάτια αντλήθηκαν από το βιβλίο του Ν. Χαρατσή "Οδηγός του Παρνασσού για περιπατητές". Μόνο μερικές δύσβατοι ατραποί, που οι ερευνητές περπάτησαν παλιότερα έχουν μεταφερθεί από μνήμης.
- Ολοκληρώθηκε η πλήρης και συστηματική καταγραφή του οδικού δικτύου με GPS
- Η ισοδιάσταση είναι 20μ. Κατασκευάστηκε λεπτομερές ψηφιακό μοντέλο εδάφους, που αποδίδεται ως φωτοσκιασμένο ανάγλυφο. Πάνω στο ανάγλυφο έχει προστεθεί η βλάστηση (στοιχεία από διάφορες πηγές) και οι ορθοπλαγιές.
- Ελέγχθηκαν σχεδόν όλες οι πηγές του Παρνασσού.
- Συμπληρώθηκε το τοπωνυμικό από διάφορες πηγές.
Ο χάρτης εντάσσεται στη σειρά "Topo 25" και συμπληρώνεται χωρικά από τον χάρτη "Παρανασσός 1: 50.000" της σειράς "Topo 50"
Η σειρά "Topo" αποτελεί το τελευταίο βήμα στη μακρόχρονη πορεία εξέλιξης των χαρτογραφικών εργασιών της "Ανάβασης".
Η σειρά "Τopo" περιλαμβάνει χάρτες σε κλίμακες 1:100.000, 1:50.000, 1:25.000 και 1:10.000. Οι χάρτες είναι κατασκευασμένοι στο Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87), το εθνικό γεωδαιτικό σύστημα που εφαρμόστηκε για να καλύψει τις ανάγκες των μεγάλων προγραμμάτων κτηματογράφησης και χαρτογράφησης της χώρας.
Θεωρώντας ότι ο χάρτης είναι ένα εργαλείο από το οποίο κάποιες φορές εξαρτάται η ασφάλεια του χρήστη, η "Ανάβαση" προσπαθεί να προσφέρει το καλύτερο και ακριβέστερo χαρτογραφικό υλικό. Έτσι όλες οι εργασίες (κατασκευή των υποβάθρων, συλλογή και αποτύπωση των στοιχείων πεδίου, τελική χαρτοσύνθεση) γίνονται με καθορισμένες και αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας και πιστότητας, που εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια για τις συγκεκριμένες κλίμακες.
Στη σειρά "Topo" της "Ανάβασης" εμφανίζονται δύο συστήματα συντεταγμένων:
-O κάναβος τετραγωνισμού ανά 1 χλμ. στο Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς. Είναι ένα πλήρες ορθογώνιο πλέγμα (πορτοκαλί γραμμές). Οι προβολικές συντεταγμένες του ΕΓΣΑ, είναι εκφρασμένες σε μέτρα.
-Oι σταυροί των γεωγραφικών συντεταγμένων ανά 1 πρώτο λεπτό στο WGS84. Είναι τα σημεία τομής μεσημβρινών-παραλλήλων του παγκόσμιου γεωδαιτικού συστήματος αναφοράς που έχουν προβληθεί πάνω στο χάρτη.
Αν χρησιμοποιείτε το χάρτη σε συνδυασμό με GPS μπορείτε να εντοπίζετε τη θέση σας βάσει των συντεταγμένων που σας δίνει το GPS χωρίς να του αλλάξετε καμία ρύθμιση.