Κείμενα για την Ελλάδα
Φωτογραφίες και σχέδια
Μετάφραση: Παλλαντίου, Λήδα
Εικονογράφηση: Le Corbusier
Επιμέλεια κειμένου: Σημαιοφορίδης, Γιώργος
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-325-596-3
Άγρα, Αθήνα, 11/2009
2η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 16.15 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 341 γρ., 187 σελ.
Περιγραφή

`Η μοναστική ψυχή του Άθω, οι ασκητές, φαντάστηκαν το όραμα μιας κρύπτης, και τοποθέτησαν το ωχρό χρυσάφι των ενοράσεών τους μέσα στο αυστηρό, σκιασμένο και πνιγμένο στις εικόνες όστρακο ενός ιερού. Ωστόσο, αν και περιορισμένου όγκου, αυτή η αρχιτεκτονική μου εμπνέει το θαυμασμό και ώρες πολλές κυλούν για να συλλαβίσω τη σταθερή και δογματική της γλώσσα.
Η Ακρόπολη, που η επίπεδη κορφή της φέρει τους ναούς, προσελκύει το ενδιαφέρον, όπως το μαργαριτάρι μέσα στην αχιβάδα του. Ψαρεύουμε την αχιβάδα αποκλειστικά για το μαργαριτάρι. Οι ναοί αποτελούν την αιτία αυτού του τοπίου. Τί φως!` (Le Corbusier)

Ο Charles Edouard Jeanneret που γεννήθηκε στην Ελβετία το 1887 έμελλε να γίνει γνωστός σ` όλο τον κόσμο με το ψευδώνυμο Le Corbusier.
Κατά τη διάρκεια της ζωής και του έργου του συχνές ήταν οι αναφορές στην Ελλάδα, όπως καταγράφηκαν σε σημειωματάρια ταξιδιού και μαχητικά άρθρα, αυτοβιογραφικούς στοχασμούς και προσωπικές επιστολές, σε σχέδια, φωτογραφίες και κείμενα.
Ο `Αρχιτέκτονας του αιώνα` επισκέφτηκε την Ελλάδα δύο φορές. Την πρώτη, στο πλαίσιο του μυητικού ταξιδιού στην Ανατολή, και την δεύτερη, στο πλαίσιο της διεξαγωγής, του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής (CIAM). Πυκνές ήταν άλλωστε οι επαφές του με τον ελληνικό καλλιτεχνικό κύκλο του Παρισιού και τους Έλληνες αρχιτέκτονες που εργάστηκαν στο ατελιέ του στη μεσοπολεμική και μεταπολεμική περίοδο.
Το `σώμα` αυτών των μέχρι τώρα διεσπαρμένων και αποσπασματικών κειμένων συγκροτεί μια ενότητα για την Ελλάδα, με κύριες αναφορές τον Άθω, τον Παρθενώνα και τις Κυκλάδες, στην περίοδο 1911-1939. Μέσα από αυτά τα κείμενα αποκαλύπτεται μια ιδέα της Ελλάδας και της αρχιτεκτονικής που δίχως αμφισβήτηση ανήκουν -για τον Λε Κορμπυζιέ- στην περιοχή του πνεύματος. Μια ιδέα που τον συνοδεύει από τα χρόνια της εφηβείας του μέχρι και την στερνή στιγμή του, όταν ο τότε πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, Αριστομένης Προβελέγγιος, θα καταθέσει την λήκυθο με χώμα απ` την Ακρόπολη στην επίσημη τελετή της κηδείας του Λε Κορμπυζιέ, που έγινε στην αυλή του Λούβρου το βράδυ της 1ης Σεπτεμβρίου του 1965.
Στο παρόν βιβλίο παρουσιάζονται τα κείμενα για την Ελλάδα, με σχέδια και φωτογραφίες. Η έκδοση συμπληρώνεται με την εργοβιογραφία του Λε Κορμπυζιέ και την εισαγωγή του αρχιτέκτονα Γιώργου Σημαιοφορίδη.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Εισαγωγή,του Γιώργου Σημαιοφορίδη
LE CORBUSIER
1) Ο Άθως
2) Ο Παρθενώνας
3) Καθαρή δημιουργία του πνεύματος
4) Βεβαιότητα
5) Ελληνικό πνεύμα - Λατινικό πνεύμα - Ελληνολατινικό πνεύμα
6) Αέρας -Ήχος - Φως
7) Επεξηγήσεις
8) Αφετηρία
9) Το αττικό τοπίο και η Ακρόπολη
10) Θεόφιλος
11) Στην Ελλάδα, σε ανθρώπινη κλίμακα
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ:
Επιστολές από την Ελλάδα
Βιβλιογραφικό σημείωμα
Εργοβιογραφία Le Corbusier

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:20:58