Κατάλογος των κωδίκων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τυρνάβου
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-371-036-3
1η έκδ.
Σειρά: Πηγές
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 28.40 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 765 γρ., 354 σελ.
Περιγραφή

Ο ανά χείρας κατάλογος περιέχει την αναλυτική περιγραφή σαράντα επτά χειρογράφων που χρονολογούνται από τον 10ο ως τον 19ο αιώνα και απαρτίζουν τη συλλογή κωδίκων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τυρνάβου.
Η συλλογή του Τυρνάβου, συγκρινόμενη με μεγάλες συλλογές χειρογράφων, όπως της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, των βιβλιοθηκών των αθωνικών μονών, ή άλλων Ιστορικών μοναστηριακών κέντρων (π.χ. της μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο και των μονών των Μετεώρων), κατατάσσεται στις λεγόμενες `ελάσσονες συλλογές`.
Συλλογές χειρογράφων παρόμοιου μεγέθους είναι διάσπαρτες σε βιβλιοθήκες μικρών ή μεγάλων οικισμών, αλλά ιδίως σε μοναστήρια του ελλαδικού χώρου. Παρόλα ταύτα, η ποικιλία του περιεχομένου και το χρονολογικό εύρος που καλύπτουν, εκτεινόμενο πολλές φορές, όπως η παρούσα συλλογή, σε δέκα αιώνες, αιφνιδιάζουν ευχάριστα τον ερευνητή.
Οι συχνά δυσπρόσιτες `ελάσσονες συλλογές`, ήδη από τον 19ο αιώνα, κίνησαν το ενδιαφέρον όχι μόνον της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και τοπικών λογίων και ιστοριοδιφών, που ανέλαβαν το έργο της καταλογογράφησής τους. Ωστόσο ευάριθμοι είναι οι κατάλογοι χειρογράφων που χαρακτηρίζονται, έστω και μερικώς, από κάποια πληρότητα. Οι περισσότεροι έχουν ουσιαστικές ελλείψεις, ή είναι εξαιρετικά συνοπτικοί, με συχνά εσφαλμένες χρονολογήσεις και εσφαλμένη ή ασαφή περιγραφή του περιεχομένου των κωδίκων. Τέλος, δεν είναι λίγες οι συλλογές που παραμένουν ακόμη ακαταλογογράφητες.
Οι παραπάνω διαπιστώσεις αλλά και η διεύρυνση των προβληματισμών της Παλαιογραφίας, τα νέα desiderata της Κωδικολογίας και οι απαιτήσεις της σύγχρονης φιλολογικής επιστήμης έχουν καταστήσει εδώ και χρόνια αδήριτη την ανάγκη για σύνταξη νέων αναλυτικών καταλόγων για τις `ελάσσονες` συλλογές.
Ο παρών κατάλογος, από τους ελάχιστους που καλύπτουν κατά το δυνατόν όλα τα αιτούμενα της Παλαιογραφίας και της Κωδικολογίας, έρχεται να συμβάλει στην κάλυψη του μεγάλου αυτού κενού της παλαιογραφικής έρευνας στην Ελλάδα. [...]


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Πρόλογος
Εισαγωγή
Βιβλιογραφία
Συντομογραφίες
Περιγραφές των κωδίκων
Ευρετήρια
Α' Περιεχομένου
Β' Κειμένων στο CPG
Γ' Κειμένων στη BHG
Δ' Των αρχών (incipit)
Ε' Παλαιογραφικό και Σύμμεικτο
Πίνακες

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2022-01-14 15:56:32