Με τη διδασκαία του ρητορικού λόγου του Ισοκράτους "Περί ειρήνης" επιδιώκονται οι εξής στόχοι, σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα σπουδών:
-Να διαπιστώσουν οι μαθητές τα στοιχεία που συγκροτούν το προσωπικό ύφος του ρήτορα, την ισσοροπημένη, νηφάλια και ρέουσα έκφρασή του και την εύληπτη επιχειρηματολογία του, που στηριζόταν πάντοτε στη ρεαλιστική εκτίμηση των καταστάσεων.
-Να επισημάνουν την φιλειρηνική πολιτική του έναντι όλων των άλλων πόλεων, που τον κατέστησε ηγέτη της φιλειρηνικής παράταξης της Αθήνας τον 4ο π.Χ. αιώνα.
-Να διερευνύσουν τους λόγους, που οδήγησαν στην μετατόπισή του από την υποστήριξη της ηγεμονικής θέσης της Αθήνας κατά τους Περσικούς πολέμους, στην προτροπή προς τους συμπολίτες του να παραιτηθούν από την επιθυμία της ηγεμονίας.
-Να επισημάνουν τη βασική αντίληψη ότι όποια απόφαση και αν λάβουν για την ειρήνη ή την ηγεμονία, δεν πρόκειται να ευτυχίσουν, αν δεν βελτιώσουν τη δημοκρατικής λειτουργία της πόλης τους, η οποία παρουσίαζε σαφή σημεία παρακμής.
-Να εκτιμήσουν την πεποίθησή του ότι η ακμή της Αθήνας στο παρελθόν οφειλόταν στην άριστη λειτουργία της δημοκρατίας επί Σόλωνα και Κλεισθένη και στην αγαθοποιό επίβλεψη της πολιτικής ζωής από την εξ Αρείου Πάγου βουλή.
-Να συγκρίνουν, τέλος, τον Ισοκράτη και άλλους ρήτορες ως προς την κοινή πίστη τους στην αξία του δημοκρατικού πολιτεύματος για τη ζωή και την ευτυχία όλων των πολιτών της Αθήνας αλλά και κάθε άλλης πόλης.
-Να αξιοποιήσουν την ανάλυση όλων των παραπάνω αρχών, για να διαπιστώσουν τη διαχρονική σημασία τους για τον άνθρωπο κάθε εποχής και μάλιστα της σημερινής.
Ο "Περί ειρήνης" λόγος του Ισοκράτη, ως ρητορικό και πολιτικό κείμενο της Αθηναϊκής δημοκρατίας, συντελεί στην καλλιέργεια της κρίσης των μαθημάτων και στην εμπέδωση της ερμηνευτικής προσέγγισης του μαθήματος, όπως προβλέπει και το νέο πρόγραμμα σπουδών του ενιαίου λυκείου.