Για τον διδάσκοντα: Το παρόν εγχειρίδιο είναι αποτέλεσμα της διδακτικής εμπειρίας των συγγραφέων και καρπός της καθημερινής πρακτικής ενασχόλησης με το γλωσσικό μάθημα στο Ενιαίο Λύκειο. Κυρίως, όμως, πηγάζει από την αγωνία που βιώνουμε ως διδάσκοντες να καλλιεργήσουμε τη σκέψη και το λόγο των μαθητών μας έτσι, ώστε να ανταποκρίνονται με επιτυχία στην παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου σε όλες τις επικοινωνιακές περιστάσεις.
Είναι, νομίζουμε, κοινή διαπίστωση πως η μέχρι τώρα διδασκαλία της Έκθεσης οδήγησε στην οικοδόμηση ενός γλωσσικού τείχους μεταξύ των μαθητών και του διδάσκοντος. Κάθε φιλότιμη προσπάθεια επικοινωνιακής μάθησης εξοστρακιζόταν εις ώτα μη ακουόντων, μη κατανοούντων ή και παγερά αδιαφορούντων μαθητών. Κατέληξε λοιπόν κάθε λέξη να μην είναι "έξοδος προς μια συνάντηση", αλλά να συνιστά μια εκ των προτέρων ματαιωμένη επικοινωνία. Το χειρότερο όλων: σταδιακά, ορθώθηκε ένα ισχυρότερο τείχος ανάμεσα στη σκέψη και τη γλώσσα του μαθητή. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη δυστυχία για ένα νέο άνθρωπο από την αδικαίωτη έκφραση των ιδεών του.
Γι` αυτό το λόγο, βασικός στόχος της παρούσας προσπάθειας είναι να αποτελέσει ένα καίριο διδακτικό βοήθημα τόσο για το διδάσκοντα όσο και για το μαθητή και να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στα ζητούμενα της επικοινωνιακής παραγωγής λόγου, με απώτερο σκοπό να αλωθεί η εκφραστική δυστοκία που μετατρέπει συχνά το μάθημα της "Έκθεσης" σε μια ελιοτική "έρημη χώρα". (από τη σελ. 19 του βιβλίου)