Η αρχική ιδέα για τη σύνταξη του παρόντος ημερολογίου ήταν η παράθεση αποσπασμάτων από έργα ελληνίδων πεζογράφων στα οποία αποτυπώνονται γυναικείοι χαρακτήρες, πέρα από τα τετριμμένα στερεότυπα, της ερωμένης, συζύγου και μητέρας, με στόχο να αναδυθούν άλλες πτυχές της προσωπικότητάς τους, προβάλλοντας ταυτόχρονα τις μεταβολές στον τρόπο που η γυναίκα βλέπει τις ομόφυλές της μέσα στο χρόνο.
Ενίοτε -παρότι σύντομα και μικρά σε έκταση- τα αποσπάσματα αυτά γίνονται καθρέφτης των κοινωνικών και πολιτικών μεταβολών της χώρας μας, καθώς η θέση της γυναίκας στην εκάστοτε εποχή σηματοδοτεί και τις ευρύτερες αλλαγές και αναδιατάξεις του περίγυρου.
Οι συγγραφείς που παρουσιάζονται πέρα από το φύλο διαθέτουν και κάποια άλλα κοινά: γλώσσα και ιστορία. Αναπόφευκτα, λοιπόν, στα κείμενα τους αποτυπώνονται οι γλωσσικές μεταβολές, αλλά και οι πολιτικές διακυμάνσεις της πολυτάραχης ελληνικής ιστορίας - έστω κι αν αυτό δεν είναι μέσα στις προθέσεις τους. Όσο και αν η θεματική περιορίζεται στον "γυναικείο μικρόκοσμο", τα δεινά της πατρίδας τους περνάνε στο έργο [οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, ο εμφύλιος, η χούντα, η μεταπολίτευση), όπου έστω και ως "φόντο" λειτουργούν καθοριστικά στον τρόπο που κινούνται και δρουν οι χαρακτήρες. [...]
(Αργυρώ Μαντόγλου)