- Ποια είναι η ευθύνη των επαγγελματιών ψυχικής υγείας απέναντι στους αποδέκτες των υπηρεσιών τους;
- Τι επιπτώσεις έχει η μη ηθική συμπεριφορά ενός ψυχολόγου στους πελάτες, τους φοιτητές, τους εποπτευόμενους;
- Είναι σημαντική η ηθική διάσταση σε ένα επάγγελμα και για ποιον λόγο;
Το βιβλίο `Ηθικά Ζητήματα στην Ψυχολογία` αναφέρεται στα ηθικά προβλήματα τα οποία προκύπτουν σε όλες τις πτυχές της εργασίας μας - όταν εκπαιδεύουμε, όταν διεξάγουμε έρευνες, όταν κάνουμε θεραπεία και συμβουλευτική, ψυχολογική αξιολόγηση ή εποπτεία. Περιλαμβάνει αναλυτικές παρουσιάσεις των πιο συνηθισμένων ηθικών διλημμάτων και είναι διανθισμένο με εκατοντάδες παραδείγματα, τόσο από τη διεθνή βιβλιογραφία όσο και από την ελληνική πραγματικότητα.
Η βασική υπόθεση που διατρέχει όλα τα κείμενα του βιβλίου είναι ότι η ηθική στάση ενός επαγγελματία δεν εξαντλείται στην εκμάθηση ενός κώδικα δεοντολογίας. Μια αυθεντικά ηθική στάση περιλαμβάνει την ηθική αφύπνιση και την ηθική ευαισθησία, την ικανότητα, δηλαδή, να αναγνωρίζουμε τα δεοντολογικά ζητήματα τα οποία λανθάνουν σε όλες τις επαγγελματικές μας δραστηριότητες.
Το βιβλίο `Ηθικά Ζητήματα στην Ψυχολογία` απευθύνεται όχι μόνο σε ψυχολόγους, αλλά και σε όλους τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας με στόχο να ενθαρρύνει τον προβληματισμό, την αναρώτηση και τη συζήτηση για τα ηθικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στην επαγγελματική μας πρακτική.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]