[...] Μέχρι τώρα στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών των Ελληνικών Πανεπιστημίων ο "ήχος" αντιμετωπίζετο ως ηχοχρωματικό υλικό κατά τις μουσικές συνθέσεις των φοιτητών και κατά τις διάφορες εκφάνσεις της μουσικής πρακτικής.
Από φέτος για πρώτη φορά στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών χαράχθηκε η κατεύθυνση της Ηχοληψίας και άρχισαν να διδάσκονται μαθήματα, που αντιμετωπίζουν τον "ήχο" ως υλικό προς καταγραφήν και αναπαραγωγήν.
Ευελπιστούμε στην κατάρτιση Μουσικολόγων- Ηχοληπτών τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι πλέον των απαραιτήτων γνώσεων ενός Μουσικολόγου, που αποκτούν κατά τις πενταετείς σπουδές τους, θα είναι ικανοί να δαμάσουν ποικιλοτρόπως τον ήχο με σύμβουλο μεν τη γνώση, που αντλείται από τη Θεωρία, βοηθούς δε τα όργανα και τις διατάξεις καταγραφής και αναπαραγωγής του ήχου, που τους παρέχει η σύγχρονη Τεχνολογία του ήχου μέσα σε ένα υπερσύγχρονο και άριστα εξοπλισμένο Studio `Ηχου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
`Ενας σωστός επαγγελματίας ηχολήπτης εκτός από το ταλέντο, δηλαδή το προσωπικό συναίσθημα και τη φαντασία, θα πρέπει πρωτίστως να είναι καταρτισμένος με ουσιαστικές θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις, οι οποίες θα του επιτρέψουν το ορθότερο κριτικό άκουσμα και την αρτιότερη ηχητική απόδοση αυτού και θα τον οδηγήσουν αξιο- κρατικά να διαπρέψει στον εργασιακό του χώρο.
Τα ίδια ισχύουν και για τον οποιονδήποτε εκκολαπτόμενο ηχολήπτη, δηλαδή αυτόν που τώρα σπουδάζει Ηχοληψία, αλλά με ιδιαίτερη έμφαση στις θεωρητικές γνώσεις, που οφείλουν να του παράσχουν οι καθηγητές του. Η εμπειρία θα έλθει με τη σειρά της. [...]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)
~