Το επιχειρησιακό περιβάλλον, στο λυκόφως της δεύτερης βιομηχανικής επανάστασης που διανύουμε, έπαψε πλέον να είναι προβλέψιμο. Οι αλλαγές που πραγματοποιούνται σε οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο καθώς και σε επίπεδο αγορών, είναι τόσο γρήγορες που μόνο οι ευέλικτοι οργανισμοί θα επιζήσουν. Το χθεσινό παράλογο αποτελεί τη σημερινή λογική. Αντί να αποφεύγουμε το χάος πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του.
Οι συγχωνεύσεις, ο νέος μηχανολογικός εξοπλισμός, της 3ης Βιομηχανικής επανάστασης, οι εργοστασιακές εγκαταστάσεις δεν αποτελούν λύση. Αυτό που χρειάζεται είναι μια επανάσταση `από μέσα`. Οι πρωταγωνιστές, σήμερα αλλά και στο μέλλον, θα είναι αυτοί οι οργανισμοί, που θα μπορέσουν γρήγορα να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις της παγκόσμιας αγοράς.
Για τις εταιρίες που βρίσκονται στο μεταίχμιο του αιώνα του Internet, οι πόροι που έχουν τη μεγαλύτερη έλλειψη δεν είναι ούτε οι πρώτες ύλες, ούτε το κεφάλαιο, ούτε η δυναμική τεχνολογία αλλά ούτε και οι καινούργιες αγορές. Αυτό που κρατά άγρυπνους τους διευθυντές των εν λόγω εταιριών είναι η σπανιότητα της ευφυΐας, το ταλέντο να δίνει κανείς φτερά στα οράματα ενός μέλλοντος το οποίο γίνεται παρόν με την ταχύτητα του φωτός. `Το κεφάλαιο είναι προσιτό και οι έξυπνες στρατηγικές μπορούν να αντιγραφούν`, λέει ο Ed Michaels, ένας από τους διευθυντές της McKinsey & Co. Η μέση ζωή των τεχνολογικών προϊόντων συνεχώς μικραίνει. Για πολλές εταιρίες σήμερα, οι ταλαντούχοι άνθρωποι αποτελούν τον κύριο πόρο του ανταγωνιστικού κέρδους.
Οι άνθρωποι δίνουν φαντασία και ζωή στην τεχνολογία που όλο και περισσότερο μεταμορφώνεται. Φέρνουν επιτυχία και κέρδος από απλές και πολύπλοκες ιδέες, προκαλούν `βουητό`. Δεν μιλάμε για τον υπόκωφο θόρυβο που προέρχεται από τα κομπιούτερ, αλλά για αυτή την πολύ απτή αίσθηση των ανθρώπων που διοχετεύουν ολόκληρη την ενέργειά τους στην εργασία. Αυτό απέχει πολύ από τον παλιό κόσμο του φυσικού εμπορίου, όπου επικρατούσε αρμονία και εφησυχασμός. Όμως αυτές οι δύο εικόνες αποτελούν τα εμβλήματα των τεράστιων διαφορών ανάμεσα στις επιχειρήσεις που θα προσδιορίσουν τον 21ο αιώνα και τις εταιρίες των προηγούμενων εποχών.
Προτάσεις, σκέψεις, κριτικές απόψεις αποτελούν ευπρόσδεκτες θέσεις για τη βελτίωση της καταγραφής του `επιχειρείν`.
Κάθε λάθος, παράλειψη ή αβλεψία βαρύνει το συγγραφέα του ανά χείρας βιβλίου.
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]