Σ΄ αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό βιβλίο, ο Alain Desrosieres μάς εκθέτει την ιστορία της στατιστικής αντίληψης από την εποχή του Διαφωτισμού, όταν η στατιστική ήταν κυριολεκτικά η `επιστήμη του κράτους`, έως τις μέρες μας, συγκεντρώνοντας πολλούς τομείς της ιστορίας και της πολιτικής που δεν είχαν ποτέ μέχρι τώρα συνδεθεί μεταξύ τους.
Το κείμενο χωρίζεται σε 9 κεφάλαια. Μετά την περιγραφή της δημιουργίας της διοικητικής στατιστικής, γίνεται αναφορά σε συναφή μαθηματικά ζητήματα και στον τρόπο με τον οποίο συνδέονται με τη στατιστική, όπως η μέση τιμή, η συσχέτιση και ο λογισμός πιθανοτήτων. Επίσης παρουσιάζεται και μελετάται το έργο επιστημόνων όπως ο Quetelet, o Galton και ο Pearson. Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, αναλύονται οι σχέσεις στατιστικής και κράτους, οι κοινωνικές συνθήκες που οδήγησαν στη δημιουργία των δημοσκοπήσεων καθώς και προβλήματα ονοματολογίας και κωδικογράφησης.
Αναπλάθοντας τους δισταγμούς, τις συμπτώσεις και τις διαμάχες που ορίζουν τη `στατιστική αντίληψη`, το βιβλίο αυτό δεν απευθύνεται μόνο στους ιστορικούς της επιστήμης, στους οικονομολόγους ή στους ειδικούς της πολιτικής επιστήμης, αλλά θέλει να ανοίξει διάλογο με το ευρύ κοινό το οποίο άλλωστε αποτελεί αντικείμενο των στατιστικών αυτών εργαλείων.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]