Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Ο σημερινός άνθρωπος βιώνει την περιπέτεια των χιλιετιών του υπαρξιακού δράματος στον κόσμο χωρίς να μπορεί να εκφέρει τον τελευταίο λόγο για το τι του συμβαίνει. Είναι παιδαγωγούμενος και παιδαγωγός συγχρόνως. Είναι παιδαγωγούμενος επειδή προηγήθηκε η ιστορία και είναι παιδαγωγός επειδή έχει την ευθύνη της ιστορίας που έπεται. `Καλούμαστε για μια ριζική συνειδητοποίηση του υπάρχειν στον κόσμο. Αλλιώς ο ασταμάτητος τροχός του χρόνου μας οδηγεί προς τη βέβαιη απώλεια. Σε αυτή τη χρονική ακρώρεια η ευθύνη της ανθρωπότητας είναι τρομακτική. Και πρέπει τούτη να το αντιληφθεί. Διότι ο χρόνος εστένεψε πολύ. Και η έκβαση θα εξαρτηθεί από την παιδεία του ανθρώπου`.
Ο ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ
Η συλλογή δοκιμίων τιμά δώδεκα συγγραφείς που μας παρέδωσαν ζωντανό τον νεοελληνικό λόγο, ένα από τα λίγα εφόδια με τα οποία επιβιώνουμε ανάμεσα στις χιλιετίες. Για τον Χρήστο Μαλεβίτση, οι σύγχρονοι συγγραφείς αναλαμβάνουν να συνεχίσουν γραπτώς το προφορικό έργο που στις αρχέγονες κοινωνίες επιτελούσε ο μύθος. Οι αυθεντικοί συγγραφείς γίνονται αθάνατοι, διότι σε αυτούς ανατρέχουν οι γενεές των επιγενομένων κατά την αναζήτηση υψηλών νοημάτων.
Τα δοκίμια, γραμμένα με γλώσσα διαυγή και εμπνευσμένη, παρέχουν μια δημιουργική κριτική προσέγγιση και φωτίζουν τα επιτεύγματα του πνεύματος, όπως αυτό φανερώθηκε στο έργο επιλεγμένων ποιητών, πεζογράφων και στοχαστών του νεοελληνικού βίου.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]