Στο βιβλίο αυτό βρίσκει πληροφορίες που αφορούν στην οργάνωση της αρχιτεκτονικής μελέτης, όποιος αντιμετωπίζει ένα σχετικό πρόβλημα στην πράξη.
Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να είναι πολύ απλές, καθαρά τεχνικού χαρακτήρα: π.χ. τι πρέπει να περιλαμβάνει μια κάτοψη προμελέτης, πώς διαρθρώνεται μια τεχνική περιγραφή, ποιό είναι το πλήρες περιεχόμενο μιας μελέτης εφαρμογής, ή, ακόμη απλούστερα, ποια είναι τα πάχη γραμμών που είναι κατάλληλα για ένα κατασκευαστικό σχέδιο 1:50.
Οι ζητούμενες πληροφορίες ενδέχεται να είναι σύνθετες και να έχουν οργανωτικό χαρακτήρα: π.χ. πώς γίνεται η παραπομπή από το ένα σχέδιο της μελέτης εφαρμογής στο άλλο, πώς συντάσσεται ένας πίνακας κουφωμάτων, σε τι συνίσταται η διαφορά περιεχομένου μεταξύ σχεδίων προμελέτης και οριστικής μελέτης, ή, ακόμη συνθετότερα, πώς μπορεί να οργανωθεί ολόκληρο το αρχείο μελετών ενός αρχιτεκτονικού γραφείου.
Πρόθεση του βιβλίου είναι να βοηθήσει όποιον, με οποιαδήποτε ιδιότητα, έχει να ασχοληθεί με μια αρχιτεκτονική μελέτη: είτε στην εκπαίδευση, ως φοιτητής, είτε στην επαγγελματική πρακτική, ως μελετητής, είτε στον προγραμματισμό και έλεγχο μελετών, ως δημόσια ή ιδιωτική τεχνική υπηρεσία, είτε ακόμη στην συνεργασία του με αρχιτέκτονα, ως κύριος του έργου ή ως ειδικός μελετητής.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]