Ο τόμος αυτός -τρίτος στη σειρά των `ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ`, που με τόση αγάπη εκδίδει ο εκδοτικός οίκος `ΓΡΗΓΟΡΗ`- αναφέρεται σε ένα θέμα από τα πιο καίρια του λαϊκού μας βίου, τη ΛΑΪΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ: Ένας ολόκληρος κόσμος λαϊκογιατρών και άλλων `ειδικών` κινούνταν γύρω από το διαρκώς φλέγον αυτό ζήτημα. Μια παραεπιστήμη στύλωνε τις ελπίδες του ανθρώπου για την απαλλαγή του από το βραχνά της αρρώστιας· μια συγκροτημένη προσπάθεια αιώνων, που το ένα σκέλος της, ο μαγικός λόγος κι η μαγική πράξη, αντλούσε τις δυνάμεις του από υπερφυσικές καταστάσεις και πνεύματα. Και σ` όλα αυτά η εμπιστοσύνη των ανθρώπων ήταν απεριόριστη.
Δε νομίζω πως χρειάζεται ειδική κατατόπιση του αναγνώστη για την ανάγνωση αυτού του βιβλίου, ιδιαίτερα του αναγνώστη με την κάποια ηλικία, που και βιώματα σχετικά διαθέτει και πείρα και γνώση, ενδεχομένως, των πραγμάτων έχει. Όσο για τους νεότερους, που τυχόν θάχουν την υπομονή, ή και την περιέργεια, να το διαβάσουν, ελπίζω να αποτελέσει ένα προσκύνημα στη ζωή των παππούδων τους, που πέρασαν μια ζωή γιομάτη αγωνίες και -παρά ταύτα- αντιμετώπιζαν με αισιόδοξη ενατένιση τις απροσμέτρητες δυσκολίες. Και θάχουν να περιδιαβάσουν σε πλούσιο υλικό, κωδικοποιημένο ή όχι: Εκατοντάδες βότανα και άλλα υλικά αποτελούσαν τη βάση των γιατροσοφιών και συνταγών, που χρησιμοποιούσαν οι λαϊκοί γιατροί και γιάτρισσες της Λευκάδας, σε συνδυασμό με τα ξόρκια και τις μαγικές τελετουργίες.
Τέλος, πιστεύω πως η παρουσίαση και αυτής της πλευράς του λαϊκού βίου του νησιού μας αποτελεί έργο οφειλόμενης ευγνωμοσύνης κι αγάπης και στοιχείο απαραίτητο για την ολοκλήρωση της φυσιογνωμίας της επίμοχθης διαβίωσης των ανθρώπων αυτής της βραχερής γης. Πανταζής Κοντομίχης. Λευκάδα, Μάης 1988
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]